Kozarac: Pripreme za oproštaj od ubijenih Prijedorčana

Konvoj sa 284 tabuta sa posmrtnim ostacima ubijenih Prijedorčana, koji je u ranim popodnevnim satima krenuo iz Šejkovače kod Sanskog Mosta, nakon prolaska kroz Sanski Most i Prijedor stigao je u Kozarac.

U nedjelju će u Kozarcu biti klanjana kolektivna džennaza namaz za 283 ubijena Bošnjaka i obavljena sahrana jednog Hrvata, Ante Dolića, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Kurić. 

Konvoj su u Kozarcu dočekali članovi porodica ubijenih Prijedorčana. Oni su u tišni formirali dva reda od kamiona do ulaza na stadion kako bi na rukama prenijeli tabute sa žrtvama.

Dok su porodice žrtava iznosile tabute iz kamiona, čitala su se imena ubijenih Prijedorčana koji će sutra biti ukopani. 

Posmrtni ostaci 284 prijedorske žrtve, identificirani uglavnom iz masovne grobnice Tomašica, ranije su ispraćeni su iz Identifikacionog centra Šejkovača kod Sanskog Mosta.

Hiljade građana Sanskog Mosta ispratile su tužnu kolonu. Nije bilo planirano zaustavljanje na prolasku kolone kroz Prijedor, ali grupa od nekoliko stotina građana je, ipak, zaustavila kolonu i odala počast ubijenim članovima porodica.

Uplakane majke, sestre i mnogobrojna rodbina ranije su stavili cvijeće na kamione u kojima se nalaze posmrtni ostaci njihovih najmilijih.

U nedjelju, 20. jula, tačno 22 godine od masovnih zločina nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima, konačni smiraj naći će 284 žrtve, među kojima je 277 ekshumiranih u proteklih manje od godinu dana iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora.

Članovi porodica obišli su tabute, opraštajući se tako od svojih najmilijih, očeva, braće, rođaka, čiji su posmrtni ostaci pronađeni 22 godine nakon zločina u Prijedoru na zapadu Bosne i Hercegovine.

Radi se o prvoj kolektivnoj džennazi i sahrani žrtava stradalih u prijedorskoj regiji u ratu 1992-1995.

Dan žalosti samo u FBiH

Nedjelja, 20. juli, proglašen je Danom žalosti u znak sjećanja na prijedorske žrtve samo na jednom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, u Federaciji BiH, udlukom Vlade FBiH. Tog dana će državne zastave u FBiH biti spuštene na pola jarbola.

Vijeće ministara BiH nije dobilo inicijativu, tako da 20. juli nije proglašen danom žalosti na cijeloj teritoriji BiH.

Kolektivnu džennazu će u nedjelju na stadionu u Kozarcu predvoditi reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. Prethodno će se prisutnima obratiti predstavnici Katoličke crkve i Islamske zajednice, kao i predstavnici porodica žrtava.

Najmlađa žrtva među onima koji će biti sahranjeni u nedjelju je Elvis Šarčević, koji je imao 13 godina kada je ubijen. Najstarija žrtva je Salih Kadirić, koji je imao 77 godina.

Bit će obavljen ukop 12 maloljetnika, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica.
Pronađeni su i posmrtni ostaci tri ženske osobe, a najstarija među njima je Đula Duratović (1924), koja će biti ukopana sa suprugom Husnijom, četiri sina, snahom i unucima.

Džennaza u Kozarcu će biti klanjana i za deset ubijenih vjerskih službenika, među kojima je i imam Sulejman Dizdarević.

Pripadnici Vojske Republike Srpske su u julu 1992. godine u Zecovima kod Prijedora ubili i šestoricu braće Senada Tatarevića (1961), Sejada (1963), Nihada (1968), Zilhada (1969), Zijada (1972) i Nishada (1974), kao i njihovog oca Muharema (1939). Pronađeni su u masovnoj grobnici Tomašica i oni će naći vječni smiraj u nedjelju.

Tokom aprila je identificirano i šest članova porodice Hegić, koji će biti ukopani u nedjelju. Otac je ubijen u šezdesetoj godini i pet sinova starosti od 25 do 40 godina. To su: Asuf (Abdulah) Hegić (1967), Velid (Abdulah) Hegić (1964), Vehid (Abdulah) Hegić (1960), Ragib (Abdulah) Hegić (1955), Vejsil (Abdulah) Hegić (1953), kao i njihov otac Abdulah (Emin) Hegić (1932).

Ekshumacije se nastavljaju

Za zločine u Prijedoru u Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije (ICTY) i pred pravosuđem u BiH osuđeno je najmanje 30 Srba na zatvorske kazne u ukupnom trajanju više od 230 godina.

Prema podacima udruženja koja okupljaju preživjele žrtve zločina u prijedorskoj regiji i članove porodica žrtava, u ovom kraju je tokom akcija samoproglašene vlasti bosanskih Srba usmjerenih protiv nesrpskog stanovništva nestalo ili ubijeno 3.176 ljudi, dok ih je više od 31.000 prošlo kroz logore i stotine drugih mjesta zatočenja. Najzloglasniji logori bili su Omarska, Keraterm i Trnopolje. Gotovo 53.000 ljudi je protjerano sa ovog područja.

Nakon rata na području Prijedora otkrivene su desetine masovnih grobnica, a najveća, na mjestu nekadašnjeg rudnika Tomašica, otkrivena je tek prošle godine.

Iz masovne grobnice Tomašica je od 3. septembra do kraja decembra prošle godine ekshumirano 435 posmrtnih ostataka žrtava zločina u prijedorskoj regiji, od čega je 275 kompletnih tijela.

Ekshumacije tijela iz Tomašice se nastavljaju, a  pretpostavlja se kako se radi o jednoj od najvećih masovnih grobnica pronađenih na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, koja krije tijela više od hiljadu ubijenih.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije