Kragujevac dobio tvornicu Fiata

U Kragujevcu je otvorena tvornica Fiat automobili Srbija (FAS), zajednički projekat vlade Srbije i italijanskog Fiata.

Investicija je vrijedna gotovo milijardu eura i najveća je u Srbiji u posljednih nekoliko decenija.

Kako je izvijestio reporter Al Jazeere Marko Subotić, udio Fiata je 67 posto, a države Srbije 33 posto.

Za početak, proizvodit će se otprilike 200.000 vozila godišnje i to Fiat 500 L – nova, velika verzija popularnog “Fiće”.

Izvozna privreda

Početna cijena ovog modela bit će blizu 16 hiljada eura, a 90 posto proizvodnje namijenjeno je za izvoz, prije svega na američko tržište.

Zajedno sa kooperantima, u Kragujevcu će biti zaposleno 2.400 ljudi.

“Ovo je izvanredan dan za Kragujevac, Šumadiju, ali i čitavu Srbiju, jer bez izvozne privrede Srbija ne može da se stabilizuje”, kazala je predsjednica Skupštine Srbije Slavica  Ðukić Dejanović.

“Ako planirani broj automobila krene i ima sve one performanse o kojima smo danas slušali, sigurno da je divno što se Fiat vratio kući”, rekla je Ðukić Dejanović, vršilac dužnosti predsjednika Srbije.

Svečanom otvaranju prisustvovali su premijer Srbije Mirko Cvetković i prvi čovjek grupacije Fiat-Chrysler Sergio Marchionne – koji su 29. septembra 2008. potpisali ugovor o osnivanju kompanije FAS, zajedničkog privrednog društva.

Značajne reforme

„Odluka da ovaj automobil proizvodimo u Kragujevcu je jasno priznanje sposobnosti Srbije“, kazao je Marchionne. „Nakon što je prošla teška godina, Srbija je uzela sudbinu u svoje ruke i sprovela značajne reforme i stvorila moderno i dinamično okruženje koje je privuklo strane investitore.“

Kako je izvijestio Subotić, u Kragujevcu sada živi više stotina Italijana, koji su u Srbiju došli za poslom. Među njima je i Carlo Magrinelli, koji osim kuće u Milanu sada ima jednu i u Kragujevcu.

“Ovde ima puno restorana i kafića čiji nazivi su na italijanskom. Čak i na meniju ima dosta italijanskih jela. U stvarnosti ovde se osećam kao kod kuće. Mnogo ljudi u Kragujevcu govori  italijanski”, kazao je Magrinelli.

Izvori: Al Jazeera i agencije