Oglasi

Kraj prve runde pregovora FARC-a i Kolumbije

Predstavnik Vlade kaže da su pregovori na Kubi 'napredovali kako je očekivano', a pregovarači pobunjenika da je atmosfera bila 'veoma dobra'.
Pregovaračica FARC-a Tanja Nijmeijer smatra da pregovori teku dobroReuters

Kolumbijska Vlada i pobunjenici FARC okončali su prvu fazu mirovnih pregovora koji bi trebali zaustaviti pedesetogodišnji sukob.

Predstavnik Vlade Humberto de la Calle je rekao da su pregovori na Kubi "napredovali kako je i očekivano".

Pregovarači FARC-a su kazali da je atmosfera za vrijeme pregovora bila "veoma dobra", ali su naglasili da se ne treba žuriti s dogovorom o miru.

Nastavak pregovora je zakazan za 5. decembar.

Obje strane su pristale na stvaranje internetskih stranica na kojima im javnost može davati nove prijedloge. Stranice će početi s radom 7. decembra.

Javni forum će biti organiziran od 17. do 19. decembra u Bogoti.

Ovo su prvi pregovori licem u lice između Vlade Kolumbije i pobunjenika u proteklih deset godina.

'Male šale'

U svom prvom komentaru od kako su pregovori počeli, 19. novembra u Havani, De la Calle je ponovio da je konačni cilj pregovora nagovoriti ljevičarske pobunjenike da spuste oružje i da se pridruže legalnoj politici.

On je ohrabio građane Kolumbije da smisle "korisne i relevantne prijedloge".

"Više od govora želimo konkretne rezultate", rekao je on, dodavši da rezultat treba biti "stabilan i dugotrajan mir."

De la Calle je ranije kazao kako proces treba biti brz i efikasan i da treba trajati nekoliko mjeseci umjesto nekoliko godina.

Glavni pregovarač FARC-a Ivan Marquez je rekao da će obje strane "morati razgovarati koliko god je neophodno da se postigne mir".

"Moramo raditi bez žurbe, ne smijemo griješiti. Ne možemo postaviti vremenski okvir, čak ni do deset mjeseci."

Reforma

Naglasio je da svaki budući mirovni sporazum mora biti baziran na "čvrstoj, stabilnoj bazi".

Tanja Nijmeijer, druga pregovaračica FARC-a, rekla je da pregovori teku "veoma dobro".

"Čak ima prostora za male šale, za smijeh", rekla je Holanđanka, koja je u Kolumbiju otišla podučavati engleski jezik, te na kraju završila s pobunjenicima.

U fokusu pregovora je reforma Kolumbije, jer je to ujedno bio i glavni razlog ustanka koji je doveo do stvaranja Revolucionarne oružane vojske Kolubije (FARC) ranih 60-ih.

Četiri druge tačke o kojima će se razgovarati su okončanje oružanog sukoba, garancije za postojanje političke opozicije i građanske participacije, krijumčarenje droge i prava žrtava konflikta.

Po Vladinim procjenama blizu 600.000 ljudi je poginulo od početka sukoba u Kolumbiji, a više miliona osoba je raseljeno.

Vjeruje se da FARC, koji je 2001. godine imao blizu 16.000 boraca, sada ima skoro 8.000 pripadnika.

Izvor: Agencije