Kraj suđenja Mladiću u decembru, presuda iduće godine

Odbrana Ratka Mladića tražila je da se završne riječi održe u februaru 2017. godine (Reuters)

Sudsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu naložilo je tužiteljstvu i obrani da u postupku protiv bivšeg komandanta vojske bosanskih Srba, generala Ratka Mladića, pisane završne podneske sudu dostave do 25. listopada.

Usmeno izlaganje završnih riječi na suđenju Mladiću, optuženom za genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, predviđeno je za prosinac.

Izlaganje završnih riječi tužitelja zakazano je od 5. do 7. prosinca, a Mladićeve obrane za 9, 12. i 13. prosinca.

Tužiteljstvo i obrana će imati priliku uzajamno repilicirati 15. prosinca po sat i pol vremena, čime će biti okončano prvostupanjsko suđenje.

Nakon toga sudsko vijeće, kojim predsjedava sudac Alphons Orie, povlači se na odlučivanje i glasanje, pa bi se prvostupanjska presuda Mladiću mogla očekivati naredne godine.

Pet godina u pritvoru

Dokazni postupak Mladićeve obrane okončan je odlukom vijeća 16. kolovoza, iako su se branitelji tome protivili, ukazujući da pred sud mogu izvesti još trojicu svjedoka.

Obrana Mladića tražila je da se završne riječi u tom slučaju održe u veljači 2017. godine, a da rok za podnošenje pisanih završnih podnesaka bude 12. siječnja.

Mladića terete za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima i Hrvatima u ratu u Bosni i Hercegovini.

Uhapšen je nakon 12 godina skrivanja u selu Lazarevo kod Zrenjanina 26. svibnja 2011. godine.

Ubrzo je izručen Haškom sudu, gdje se posljednjih pet godina nalazi u pritvoru.

Izvor: Agencije