Kralj Abdullah: Jordan na ivici ključanja zbog izbjeglica

U Jordanu 25 posto državnog budžeta troši na pružanje pomoći izbjeglicama (Reuters)

Kralj Jordana Abdullah upozorio je da je ta zemlja na “ivici ključanja” zbog priliva stotina hiljada izbjeglica iz Sirije i pozvao međunarodnu zajednicu da poveća pomoć ukoliko želi da Jordan zadrži izbjeglice koje dolaze.

Uoči donatorske konferencije o Siriji, kralj Abdullah je rekao da su jordanske socijalne službe, infrastuktura i ekonomija pod “ogromnim pritiskom”.

“Prije ili kasnije, brana će pući”, naveo je on istakavši da Jordan možda neće moći da prima još Sirijaca.

Izbjeglice iz Sirije sada čine skoro 20 posto stanovništva u Jordanu, a ta zemlja decenijama je pružala dobrodošlicu onima koji bježe od rata iz Palestine, Iraka, a sada i iz Sirije.

“Po prvi put, ne možemo više da to radimo”, poručio je kralj Abdullah.

Prema njegovim riječima, Jordanci trpe zbog priliva izbjeglica, jer se 25 posto državnog budžeta troši na pružanje pomoći izbjeglicama, javne službe su preopterećene i mnogi teško nalaze posao.

On je dodao i da su radna mjesta, obrazovni i zdravstveni sistem pod značajnim pritiskom u Jordanu.

Kralj Abdullah je pozvao evropske lidere da osiguraju dugoročnu pomoć za pronalaženje radnih mjesta za Jordance ukoliko očekuju da Jordan osigura posao za Sirijce tako da oni ostanu u regiji.

Donatorska konferencija 

Potrebno je da više od milion migranata i izbjeglica dođe u evropske zemlje kako bi one shvatile s kojim se pritiskom suočava Jordan, smatra kralj.

“One razumiju da ukoliko ne pomognu Jordanu, njima će biti teže da se izbore sa izbjegličkom krizom”, naveo je on.

U Jordanu se nalazi 635.000 od 4,6 miliona Sirijaca koje je UN registrirao kao izbjeglice.

Jordanska vlada, međutim, ističe da još više od milion Sirijaca živi u toj zemlji, uključujući one koji su došli prije 2011. godine.

Donatorska konferencija za Siriju se održava u četvrtak u Londonu, a domaćini su Velika Britanija, Njemačka, Kuvajt i UN.

Navedene zemlje ističu da međunarodna zajednica mora da pojača napore kako bi pomogla 23,5 miliona “ranjivih i raseljenih” ljudi iz Sirije, kao i milionima drugih koji su pobjegli u inostranstvo.

Cilj je da se značajno povećaju nova sredstva, identificiraju dugoročna rješenja za finansiranje i odrede dugoročne potrebe onih koji su pogođeni krizom tako što će se pronaći način za otvaranjem radnih mjesta i osiguravanjem obrazovanja.

Izvor: Agencije