Kralj kazao opoziciji da se spremi za izbore

U Jordanu su 22 mjeseca trajali ulični protesti, na kojima je tražen veći utjecaj javnosti u politici (EPA)

Kralj Abdullah II u utorak je pozvao usitnjenu jordansku opoziciju da se organizira kako bi mogla učestvovati na predstojećim izborima, u direktnom prijekoru grupama koje se protive reformama koje inicira Parlament, jer bi to bilo bolje od bojkota i uličnih demonstracija.

Prema ideji kralja Jordana, 23. januara će biti održani izbori za Parlament, koji će potom izabrati premijera. Ranije je monarh imenovao šefa vlade.

Plan ima za cilj da se izbjegnu ustanci u stilu “Arapskog proljeća”, koji su zbacili vlasti širom bliskoistočne regije.

U Jordanu su 22 mjeseca trajali ulični protesti, kojima je tražena veći utjecaj javnosti u politici, premda su demonstracije bile blage i malobrojne u poređenju s masovnim ustancima u drugim državama.

“Ako želite promijeniti Jordan nabolje, postoji šansa, a šansa je kroz nadolazeće izbore. Postoji način, a to je način kroz naredni saziv Parlamenta”, kazao je kralj u govoru poznatim političarima i poslovnim ljudima.

Moćna islamistička opozicija će bojkotirati izbore, a kao razlog za to se navodi kako izborni sistem, koji daje pola mjesta u Parlamentu distriktima, a pola stranačkim listama, daje previše važnosti plemenski orijentiranim konzervativcima, koji su lojalni vladajućoj monarhiji.

Izborne platforme

Zvaničnici Vlade tvrde kako sistem koji je u Jordanu postoji i u drugim državama.

Višedecenijske restrikcije na političke stranke ukinute su 1990-tih, čime se stvorilo usitnjeno polje od 23 različita bloka stranaka.

Iako se mali dio jordanske opozicije protivi monariji, mnogi žele da kralj, koji, prema reformi, planira zadržati još nekoliko ključnih pozicija, prebaci više moći Parlamentu.

“Političke stranke i liste se trebaju organizirati što je brže moguće, napraviti svoje izborne platforme za naredne četiri godine i objasniti glasačima koje stavove i dodatne reforme traže”, rekao je Abdullah II.

“Što se tiče onih koji traže dalje reforme ili žele razvoj izbornog zakona, oni mogu raditi iz zgrade Parlamenta i putem izbornih kutija, koje su pravi pokazatelj volje naroda.”

Izvor: Agencije