Kraljeva Sutjeska, mjesto koje umire

U Bosni i Hercegovini živi više od 200.000 osoba koje imaju pravo glasa na predstojećim izborima u Hrvatskoj. Broj mandata u hrvatskom Saboru za koje glasa dijaspora smanjen je sa pet na tri.

I broj glasačkih mjesta znatno je manji nego prethodnih izbora. Prema odluci Državnog izbornog povjerenstva Hrvatske, glasat će se u četiri grada: Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli, a na jedno od ovih glasačkih mjesta ili na neko u Hrvatskoj doći će i oni sa pravom glasa koji žive u Kraljevoj Sutjesci, nekadašnjoj prijestolnici bosanskog kraljevstva.

Šumski put vodi do srednjovjekovnog bosanskog grada Bobovca, mjesta starog šest vijekova, odakle su nekada vladali bosanski kraljevi. Vijekovi su prošli, a vremena se promijenila.

U podnožju starog kraljevskog grada nalazi se Kraljeva Sutjeska. Na trgu Ivana Pavla Drugog smješten je”Brkin dućan” u kojem je vlasnik i pokoji kupac. On ne želi reći svoje ime, ali iznosi svoj politički stav. Glasač je na hrvatskim izborima, i glasanje, kaže, neće propustiti.

„Obavezno. U nedjelju idem na put. Sad u nedjelju da budem iduće nedjelje u Rijeci kod sina i glasat ću. Žena mi je već tamo i gotovo.”

Hajdukovac od pamtivijeka

Ulice Kraljeve Sutjeske su puste. Na zidu stari predizborni plakati proteklih bosanskohercegovačkih izbora. Unuka Ivana Šaina jedna je od najmlađih stanovnica ovog mjesta. Njen djed, iako može, nije želio hrvatske dokumente. Na hrvatskim izborima neće glasati.

„Ja sam u prvom redu Bosanac. Hrvat po naciji, Bosanac ovdje. Volim ovu zemlju. Volim i Hrvatsku, logično. Hajdukovac sam od pamtivijeka. Ali ja sam odlučio živjeti ovdje. Ni sekunde nisam makao iz Sutjeske, cijeli rat, a i nemam potrebe nigdje ići. Ako odem u Zagreb kod kćerke imam ličnu kartu i mogu na nju“, izjavio je za Al Jazeeru Ivan Šain – Papac.

Dalje niz ulicu se nalazi lokalna škola u koju je nekada išlo hiljadu učenika. Danas ih ima šest. Preko puta škole jedan od rijetkih prolaznika, mještanin Ekrem Salkić. Krenuo da pripremi drva za ogrjev i kaže da su brige iste svim mještanima.

„Što se tiče suživota s ljudima, ja sam recimo Musliman, većinom su ovdje katolici. Dobro je, samo, što je najosnovnije, nema se para“, priča Salkić.

Tišinu susjedstva remeti samo zvuk njegove pile dok se kraljevski grad sprema na spavanje.

Aldin Arnautović, novinar Al Jazeere koji izvještava iz Kraljeve Sutjeske, navodi kako je ovo „mjesto koje umire“.

„Barem tako kažu njeni stanovnici. Njihov broj je pet puta manji nego prije 20 godina. Ovo, nekada administrativno sjedište bosanskih kraljeva, vidjelo je i bolje dane.“

Izvor: Al Jazeera