Kraljevi smeća srušili Mirelu Holy

Mirela Holy: Uvođenje pravila u reciklažu smeća mnogima bi odnio ogroman novac (Pixsell)

Piše: Zdenko Duka

Ostavka ministrice okoliša i prirode Mirele Holy najzanimljiviji je i najvažniji politički događaj u gotovo šest mjeseci hrvatske Vlade. Esdepeovka Mirela Holy dala je ostavku prije nekoliko dana, kada je u javnost dospio tri mjeseca stari privatni e-mail stranačkom kolegi, predsjedniku Uprave Hrvatskih željeznica Reneu Valčiću, u kojem je ona zatražila zaštitu za suprugu zajedničkog stranačkog kolege. Kako je pred HŽ-om skoro restrukturiranje, veliki broj radnika ostat će bez posla. 

Mail koji je srušio Holy objavio je urednik Dnevnika 3 Hrvatske televizije Siniša Kovačić. Ona nije odmah bila sklona dati ostavku, ali je premijer Zoran Milanović očito mislio drukčije i želio da ministrica svojim primjerom pokaže kako su prošla vremena za slične “prijateljske” intervencije i usluge. Za puštanje privatnog maila u javnost izabran je pravi trenutak. Netko ga je čuvao tri mjeseca, pa je tek onda našao Sinišu Kovačića da ga objavi na televiziji.

Mail koji je srušio Holy objavio je urednik Dnevnika 3 Hrvatske televizije Siniša Kovačić.

Tri-četiri dana nakon ostavke, Mirela Holy pokrenula je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske i policiji kako bi se utvrdilo tko je i na koji način u javnost pustio privatnu korespondenciju, a prijavu je podnijela i Uprava HŽ-a. Tada je Holy rekla da ju je 5. lipnja, dan prije nego što je sve izišlo u javnost, Ankica Mamić, koja radi PR za prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika Hrvatske narodne stranke Radimira Čačića, preko zajedničke prijateljice (jer se međusobno ne poznaju), upozorila da se na HTV-u sprema napad na nju. Navodno je Ankici Mamić to otkrio Siniša Kovačić kad su se tog dana našli na kavi.

Nekulturna izjava

Koliko-toliko prikriveno, od samog starta nove Vlade sukobljavaju se Radimir Čačić i Mirela Holy. Ona je cijelog života bila ekološka aktivistica i stručna je u tome. Čačić bi htio pokrenuti dva energetska projekta, od kojih niti jedan nema privolu stručnjaka za ekologiju. Odmah prošlog utorka, dok je u Zagrebu otvarao regionalnu konferenciju jugoistočne Europe o energetici, Čačić je rekao da i hidroelektrana Ombla (kod Dubrovnika) i termoelektrana Plomin 3 u Istri “moraju ići”, poručivši da se “prestanemo igrati dječjeg vrtića”, očito aludirajući i na Holy i na ekološke udruge i stručnjake ekologe.

Po Čačićevim riječima, studija za HE Omblu već postoji. To i jest istina, ali je ta studija stara 13 godina, a pozitivnu ocjenu utjecaja na okoliš radio je stručnjak koji je izrađivao baznu studiju, pa je bio u sukobu interesa. Navodno bi i benigniji potres na HE Ombli mogao izazvati katastrofu, a poznato je da dubrovačko područje iznimno trusno. Za nepovoljne revizije HE Ombla – a nepovoljne su čak tri od četiri studije – Čačić kaže kako je riječ o besplatnim studijama, koje mu bude sumnje, jer ne vidi zašto bi netko darivao studiju za projekt vrijedan oko 125 milijuna eura osim ako nema neki svoj interes u tome. Bivša ministrica Holy odmah odgovara, rekavši da je Čačićeva izjava nekulturna prema akademskoj zajednici, jer “ti eksperti nisu moji drugovi i drugarice iz pješčanika s kojima sam se ja igrala lopaticama i kanticama”.

Koliko-toliko prikriveno, od samog starta nove Vlade sukobljavaju se Radimir Čačić i Mirela Holy, koja je cijelog života bila ekološka aktivistica i stručna je u tome.

Nekoliko ekoloških udruga ocijenilo je da je afera s privatnom korespodencijom Mirele Holy zasigurno namjerno plasirana u ključnom trenutku odluke o tome hoće li se graditi HE Ombla. Sumnjaju da iza objave mail Holy stoje HNS i Čačić. Negiranje negativnog mišljenja javnosti i stručnjaka o gradnji HE Ombla znak je krajnje bahatosti i nasilja, kažu predstavnici ekoloških udruga, osobito stoga što je sadašnja vladajuća Kukuriku koalicija u svom predizbornom Planu 21 naglasila da su studije za projekt pokazale da nije ni ekonomski racionalan, ni ekološki prihvatljiv.

Najnepopularniji ministar

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, Čačić je najnepopularniji ministar u hrvatskoj Vladi, a podrška njegovom HNS-u se od izbora do danas više nego prepolovila. To nije zbog Vesne Pusić, koja je vrlo predana i odgovorna ministrica vanjskih poslova i popularna među europskim ministrima, nego baš zbog kontroverznog Čačića. Poznato je da još nije završen sudski postupak u Mađarskoj u kojem se Čačiću sudi zbog ubojstva iz nehata, jer je u siječnju 2011. godine u automobilskoj nesreći, njegovom krivnjom, smrtno stradalo dvoje ljudi. Ako kazna bude bezuvjetna, on će, kako je rekao, napustiti politiku.

Čačić je ključni čovjek hrvatske Vlade za ekonomiju. Ali, ovih šest mjeseci Vlade stvari ekonomski uopće ne idu naprijed kako je predizborna koalicija najavljivala i kako su vrlo vjerojatno očekivali građani. U prvom kvartalu 2012. godine u odnosu na prošlogodišnji zabilježen je pad bruto društvenog proizvoda od 1,3 posto. Čačić je govorio da će, ako ne bude napretka, u rujnu dati ostavku, a onda je rekao da ako na kraju godine BDP bude minus dva posto on odlazi. Još uvijek je malo onih u Hrvatskoj koji generalno osporavaju Čačićevu ekonomsku kreativnost, ali on što je stariji (ušao je u 64. godinu) sve je problematičniji, nervozniji i bahatiji. U izuzetno lošoj ekonomskoj situaciji u kojoj je Hrvatska, on je previše toga preuzeo na svoja leđa, jer se od njega jako puno i očekivalo i zato jer sam za sebe misli da je nezamjenjiv. Kada je od 2000. do 2003. godine u Račanovoj koalicijskoj vladi bio ministar graditeljstva i cestogradnje, bio je baš najpopularniji ministar, koji je najvećim dijelom uspio pokrenuti i sagraditi hrvatske autoceste. Ali, sad je drukčije. Vrijeme će pokazati treba li Čačiću još neko vrijeme ukazivati povjerenje.

Čačić je ključni čovjek hrvatske Vlade za ekonomiju, ali ovih šest mjeseci Vlade stvari ekonomski uopće ne idu naprijed kako je predizborna koalicija najavljivala i kako su vrlo vjerojatno očekivali građani.

A što se tiče Mirele Holy, ona je još prije dvadesetak dana policiji prijavila prijetnje smrću. Sada, kad više nije ministrica, pojašnjava da su joj kraljevi smeća, oni koji posjeduju velike tvrtke za otpad, poručili da će je reciklirati i baciti u peć. Jasno, uvođenje pravila u reciklažu smeća mnogima bi odnio ogroman novac. Među onima koji su priznali da su zvali Holy (ali ne, dakako, da bi joj prijetili) je i opskurni Zoran Gobac, dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, upleten u brojne afere, među njima i u Fimi mediju, jer je, prema istrazi, iz novca za gradnju zagrebačke Arene dva milijuna eura dao bivšem glasnogovorniku Hrvatske demokratske zajednice Ratku Mačeku, odnosno tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu. Nije nipošto čudo što je poslije tri mjeseca procurio privatni mail Mirele Holy. Neki puno jači od nje dobro su joj nasapunali dasku.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera