Kramarić je Dinamova greška slična slučaju Prosinečki

Andrej Kramarić (desno) hat-trickom je donio Rijeci pobjedu protiv Feyenoorda (Getty Images)

Piše: Tomislav Šoštarić

Nakon nastupa hrvatskih klubova Dinama i Rijeke u Europskoj ligi u četvrtak, hrvatski su mediji bili složni u ocjeni – blamaža Dinama, trijumf Rijeke.

Dinamo je na gostovanju kod Salzburga izgubio sa 2:4, no “Modre” je od mnogo težeg poraza s nekoliko intervencija spasio vratar Eduardo.

S druge strane, Rijeka je na domaćem terenu otpratila nizozemski Feyenoord kući s tri pogotka u mreži.

Bilo je na kraju 3:1, a sva tri pogotka u svega 13 minuta za Riječane je postigao Andrej Kramarić, po mnogima nova zvijezda hrvatskog nogometa, koji tu reputaciju uz utakmice u utakmicu sve više potvrđuje.

Prema riječima hrvatskog stručnjaka Branka Ivankovića, Rijeka je protiv sebe imala protivnika koji je u odnosu na prošlu godinu slabija momčad, jer su prodali u međuvremenu nekoliko jakih igrača, među njima i reprezentativaca.

No to, kaže, nikako ne umanjuje njihovu pobjedu, pogotovo s obzirom na igru u drugom poluvremenu. 

Ivanković: Dinamu prijetila blamaža

“Iskoristili su ‘pogon’ publike, tu je i odlični Kramarić, koji postaje sjajan centarfor koji donosi prevagu na terenu”, kaže Ivanković.

No, naglašava da je i Feyenerood imao nekoliko izglednih situacija, a da su koju od njih iskoristili, kaže Ivanković, tko zna što bi dalje bilo.

S druge strane, u Dinamovoj igri, smatra ovaj bivši trener zagrebačkog kluba, baš ništa nije bilo dobro – odigrali su bez presinga, inicijative i snalaženja na terenu i izvukli su, kaže Ivanković, sjajan rezultat s obzirom na prikazanu igru.

“Velika je sreća da nije bilo rezultatske blamaže od šest ili sedam pogodaka u mreži, koliko ih je moglo biti. Najbolji igrač Dinama je bio Eduardo. Nije problem izgubiti, nego imati ovakav pristup, u kojem ništa nije štimalo”, kaže Ivanković.

Ivanković pritom naglašava da se Dinamova momčad sastoji od velikog broja reprezentativaca – kako domaćih, tako i stranih – pa se može i mora očekivati bolje igre i rezultate.

Kojima bi, zasigurno, itekako pridonio spomenuti Kramarić, dijete Dinama koje sada briljira u Rijeci.

‘Rana na srcu Dinamovih navijača’

“Kramarić je rana na srcu Dinamovih navijača. Tražio je afirmaciju i našao ju je u Rijeci. To je jedna od najvećih Dinamovih pogrešaka u procjeni kvalitete igrača, pogreška u razini pogrešne procjene [Roberta] Prosinečkog”, kaže Ivanković.

Ivanković smatra da je Rijeka bolja i od Standarda i Feyenoorda te u utakmicama uzvrata ima velike šanse za prolaz skupine, dok je za Dinamo, po njemu, ključna iduća utakmica protiv Salzburga.

Ako pobijede, kaže, imaju velike šanse za drugi krug, jer Astru i Celtic definitivno se može proći sa sva tri boda.

Bivši “Vatreni” i igrač “Modrih” Goran Vlaović smatra da te dvije utakmice i nastupi hrvatskih klubova nisu tako lako usporedivi.

Prema njegovim riječima, Salzburg je vrlo dobra momčad, u koju se puno ulagalo i vidljivo bolja momčad od Feyenoorda.

K tome, ističe, Rijeka je igrala kod kuće, dok je Dinamo bio “na strani”, što, kaže, također treba uzeti u obzir.

Osim toga, smatra Vlaović, Rijeka, za razliku od Dinama, nema tako velik pritisak nastupa u Europi, igra slobodnije, ali ističe i da su bolje posloženi.

“Važni su tu i trenerovi ‘prsti’. On je taj koji mora kad stvari ne idu nabolje učiniti nešto da momčad osjeti da se može podignuti igra, poboljšati rezultat i stvar na terenu”, kaže Vlaović te napominje kako je bilo očito da se Dinamo nakon prvog gola “raspao”.

Poraz protiv Celtica mogao bi biti ključni

“Do tada su djelovali kao momčad i opasno, no nakon toga bilo je samo pitanje kolika će biti razlika”, kaže Vlaović.

Dinamo sada, kaže, samo sa tri pobjede u preostalim utakmicama može biti siguran u poraz, što nije laka zadaća, pa bi se raniji neočekivani poraz protiv Celtica mogao pokazati ključnim, iako je još uvijek “sve u njihovim nogama”.

I dok su Rijeka ima pred sobom, kako kaže Vlaović, lijepe horizonte što se tiče šansi za plasman dalje, Dinamo je, slaže se i novinar zagrebačkog tportala Borut Šips, u nezgodnoj situaciji, a k tome se, po njemu, ne može reći da je Salzburg bolja momčad od Feyenoorda, pa u tom kontekstu treba gledati i pobjedu Rijeke naspram poraza Dinama.

Šips smatra da je najveći problem zagrebačkog kluba obrana, protiv koje se svaka ozbiljnija momčad, što Salzburg svakako jest, može nadati postignuti pogodak, te objašnjava i što je, po njemu, uzrok oscilacija i ponekad razočaravajućih izdanja Dinama, kao što je bilo ono protiv Salzburga u četvrtak.

“Kao i svakog ljeta, u Dinamu se mijenjalo mnogo igrača. To redovite rade, a očekuju bolje rezultate. Iz godine u godinu primjenjuju istu strategiju, a ona se uvijek iznova pokazuje lošom”, zaključuje Šips.

Izvor: Al Jazeera