Kramarić: Tek se moram dokazati

Struka i nogometni sladokusci Kramarića i još nekoliko mladih igrača smatraju jamcem budućih uspjeha hrvatskog nacionalnog tima (Sanjin Struki? / Pixsell)

Razgovarao: Tomislav Šoštarić

U svojem je debiju za hrvatsku nogometnu reprezentaciju prošlog tjedna mladi napadač Rijeke, 23-godišnji Andrej Kramarić, asistirao Mariju Mandžukiću za pogodak u pobjedi Hrvatske protiv Cipra, a nekoliko dana kasnije u utakmici kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo 2016. ušao je s klupe zamijenivši Alena Halilovića i postigao pogodak te uzdrmao prečku.

Najbolji strijelac Hrvatske nogometne lige, koji je proglašen i najboljim igračem lige, nogomet je počeo igrati u Dinamu, da bi potom preko Lokomotive došao u Rijeku.

Već dulje vrijeme plijeni pažnju i struke i nogometnih sladokusaca, a mnogi mu predviđaju blistavu karijeru.

S Alenom Halilovićem, Marcelom Brozovićem, Antom Rebićem, Dujom Čopom i još nekoliko mladih igrača, koji su se već ‘udomaćili’ u prvoj momčadi, smatraju ga i jamcem uspješne budućnosti hrvatske reprezentacije. 

Izvrsne igre i pogotke primijetio je i izbornik Niko Kovač te mu dao priliku u nacionalnom dresu, a on je pruženu šansu na najbolji mogući iskoristio već u prve dvije utakmice.

No, kako sam kaže, na njemu je da se nastavi dokazivati i truditi na terenu i time opravda ukazano povjerenje izbornika, ali i suigrača i osigura buduće pozive.

Za Al Jazeeru Andrej Kramarić je, između ostalog, komentirao svoje prve nastupe u izabranoj vrsti, usporedbe sa slavnim prethodnicima, očekivanja od kvalifikacijskog ciklusa koji je upravo počeo, ali i planove vezane uz svoj matični klub. 

  • U svom reprezentativnom debiju u prijateljskoj utakmici protiv Cipra odigrali ste odličnu utakmicu i asistirali za pogodak, a nekoliko dana kasnije u prvoj službenoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo protiv Malte ste ga i postigli. Bio je tu i sjajni ‘lažnjak’ i prečka, između ostalog. Kako ocjenjujete i doživljavate svoje prve nastupe u reprezentativnom dresu?

Kramarić: U prvom redu čast mi je i zadovoljstvo igrati s takvim imenima. Veoma sam zahvalan na podršci koju su mi pružili stariji dečki. Pružili su veliku podršku svima nama mlađima i prije utakmice i tokom utakmice, kad se i pogriješi čine sve da se umirimo i priviknemo. Zahvalan sam i izborniku Niki Kovaču što mi je dao šansu, nadam se da će takvih prilika biti i više.

  • Već dulje vrijeme pohvale za vašu igru u dresu Rijeke ‘pljušte’ sa svih strana, na koncu tako ste i zaslužili poziv u reprezentaciju. Izbornik vas je usporedio s Davorom Šukerom, vaš trener iz Lokomotive Tomislav Ivković kategorički tvrdi da ste bolji od Eduarda. Riječ je o velikim imenima i jasno je da su takve usporedbe u neku ruku nezahvalne, kako ih doživljavate?

Kramarić: Drago mi je čuti takve pohvale, no ja se tek moram nastaviti dokazivati, kako na utakmicama tako i na treninzima i ići iz utakmice u utakmicu kako bih takve usporedbe na neki način opravdao. Ali ne osjećam nikakav pritisak zbog njih, sve je tek krenulo i zapravo nema potrebe za takvim usporedbama sada, možda tek onda kada bih se pridružio njihovim igrama i postignućima.

  • Hrvatska u skupini kvalifikacija za EP nema pretešku, ali ni nimalo laganu skupinu. Tko su, prema vašem mišljenju, favoriti za plasman na završni turnir? Može li neka momčad iznenaditi?

Kramarić: Svi znamo što je i tko je Italija, svi znamo i tko su Bugarska i Norveška, ali mi moramo kroz kvalifikacije ići iz utakmice u utakmicu. Nepotrebno je sada Italiju spominjati, treba proći dobro utakmice koje dolaze prije pa ćemo se onda lako baviti i Italijom kada za to dođe vrijeme.

  • Hrvatska izabrana vrsta je osvježena, sada ste tu i vi i još nekoliko mladih igrača. Neki od njih ‘unutra’ su već neko vrijeme. Mnogi se slažu da je ta ‘svježa krv’ reprezentaciji i trebala?

Kramarić: Dobro je u nekom trenutku unijeti novu živost u momčad, ali nije na meni da pričam o tome. Na meni je da se igrama pokažem na terenu, a iskusniji suigrači zapravo mogu dati pravi odgovor na to pitanje.

  • Imate li nekoga tko vam je uzor u svom odnosu prema reprezentativnom dresu i igri za izabranu nacionalnu vrstu?

Kramarić: Luka Modrić je među najboljima na svijetu, on će držati našu igru do kraja kvalifikacija i dalje. Ali svi ti stariji dečki su inspiracija, [Darijo] Srna, [Ivan] Rakitić, [Vedran] Ćorluka, da ih ne nabrajam sve. Svi oni nama mlađima u tom smislu mogu biti uzor.

  • Rijeka pod palicom Matjaža Keka ‘grabi’ dalje. Tu je prvenstvo, natjecanje u Ligi Europe. Koje su vaše želje i ciljevi i kako gledate na odlične igre i rezultate koje Rijeka postiže u posljednje vrijeme?

Kramarić: Idući tjedan čeka nas belgijski Standard. Grupa u Ligi Europe djeluje teško, ali to samo predstavlja dodatnu motivaciju. Nadam se da ćemo kao i prošle godine dati sve od sebe, izvući bodove i postići što je moguće bolji rezultat. Velik je put prevaljen u posljednje dvije godine, atmosfera među građanima, navijačima i u klubu je odlična, imamo podršku predsjednika kluba, a mi se pod vodstvom trenera dobro pripremamo i to je sve pravi način da se napreduje. Nadam se da će i rezultati ići u tom smjeru.

Izvor: Al Jazeera