‘Kratki izlet’ najbolji film Pulskog festivala

Publika jekao najbolji film ocijenila ostvarenje Igora Šeregija 'ZG80', kojem je pripala nagrada Zlatna vrata Pule (Al Jazeera)

Velika Zlatna arena za najbolji film na ovogodišnjem Pulskom festivalu pripala je ostvarenju Kratki izlet reditelja Igora Bezinovića.

Riječ je o svojevrsnom ostvarenju bez budžeta, koje prati grupu izletnika u Istri koja pokušava stići do mističnog samostana.

Bezinović je za Tanjug rekao da nijednog trenutka nije očekivao nagradu.

“Nisam ni pomišljao da mogu dobiti glavnu nagradu na Festivalu i jako sam sretan što je žiri prepoznao moju ideju da napravim drugačiji film nego što se uglavnom sada prave u Hrvatskoj. Namjera mi je da snimim dva kratka dokumentarna filma, a o sljedećem dugometražnom igranom razmišljat ću kad me prođe radost zbog ove nagrade”, kao je Bezinović.

Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Nebojši Glogovcu za ulogu Vjeke Kralja u filmu Ustav Republike Hrvatske reditelja Rajka Grlića.

Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Miji Petričević za ulogu Marijane u filmu Ne gledaj mi u pijat rediteljke Hane Jušić.

Zlatna arena za Grlića i Tomića

Hana Jušić je dobila Zlatnu arenu i za najbolju režiju na Festivalu, a Zlatna arena za scenario pripala je Rajku Grliću i Anti Tomiću za film Ustav Republike Hrvatske.

Publika u Pulskoj areni ove je godine kao najbolji film ocijenila ostvarenje Igora Šeregija ZG80, kojem je pripala nagrada Zlatna vrata Pule.

Priča koju je Šeregi prenio problematizuje jdan od traumatičnih događaja iz zajedničke historije naroda na ovim prostorima, a riječ je o gostovanju navijača Dinama u Beogradu pred meč s Crvenom zvezdom.

Prosjecna ocjena koju je film dobio od publike u Areni je 4,32, dok je iza njega Ustav Republike Hrvatske s prosječnom ocjenom 4,25.

Dodjelom nagrada u subotu navečer u Areni će biti završen 64. pulski festival.

Izvor: Agencije