Kreativnošću do budućnosti

Usporeni rast južnoafričke ekonomije i dvocifrena stopa nezaposlenosti navela je mlade kreativne poduzetnike da pronađu alternativne načine stvaranja posla za sebe.

Kako bi stao ukraj velikoj nezaposlenosti u svom kraju, 24-godišnji Sifiso Dlamini iz mjesta Soweto lansirao je vlastiti ​​brend ručno rađenih patika.

Eish Hade, u slobodnom prevodu kao “Ups … žao mi je”, termin je koji se najčešće koristi u gradovima u Južnoafričkoj Republici kada se nekom stane na nogu. Dlamini je oduvijek bio zaljubljenik u patike a do svoje 12-te godine imao je 12 pari patika. Njegova je majka bila ta koja ga je inspirirala da svoju strast pretvori u biznis.

Počeo od nule

“Moja majka je imala šivaću mašinu kada sam bio u srednjoj školi, tako da sam vježbao šivanje”, izjavio je Dlamini. “Ona me je tome naučila. Dakle, tada sam odlučio, želim napraviti svoje vlastite patike od nule, a zatim je moja majka rekla da ako to želim napraviti, onda trebam uzeti staru cipelu i rašiti je na dijelove i tako dobiti ideju kako je sastaviti.”

Proizvodnja u južnoafričkom BDP-u učestvuje sa 15 posto, no u posljednjih nekoliko mjeseci u tom sektoru ukinute su 44.000 radnih mjesta, jer se biznisi suočavaju sa oslabljenim rastom u Evropi, glavnom trgovinskom partneru JAR-a.

Ali te brojke nisu zastrašile Dlamina, jer njegov posao sve više raste. Patike koje on proizvodi stekle su popularnost i izvan Južnoafričke Republike.

Dlamni je dodao: “Mi smo dobijali narudžbe iz Afrike, iz zemalja kao što su Namibija, Lesoto, Zimbabve, ali i drugih zemalja svijeta. Čak smo imali narudžbe iz Los Angelesa, ali problem je u tome što ove patike ručno radimo i to traje neko vrijeme”.

Važno je biti originalan

Patike se trenutno prodaju po cijeni od 72 američka dolara. Dlamini kaže da je njegov sljedeći korak da poveća kapacitet za proizvodnju, kako bi se zadovoljila rastuća potražnja.

U početku, Dlamini je vodio svoj ​​posao neformalno, bez odgovarajuće uprave i knjigovodstva. Ubrzo ga je otkrila savjetnica za male biznise Michelle Combrink, koja mu je pomogla da oblikuje svoj ​​poslovni portfolio i poboljša produktivnost. Kako se JAR i druge zemlje BRIC-a bore sa jeftinom kineskom obućom i izvozom tekstila,  Combrink kaže da je brand postavljen zahvaljujući jedinstvenosti.

“Ono šta volim kada je u pitanju ova industrija patika jeste da se ona sve više prilagođava za vas. Ja ću sjesti i reći – ja bih patike određene boje, materijala i izgleda i oni će se s prilagoditi vama. I zato znam kada izađem u novim tenisicama da niko drugi nema takav par”, kazala je ona.

Dlamini trenutno proizvodi 30 tenisica mjesečno. Nada se da će privući investitore, kako bi u bližoj budućnosti mogao proširiti svoj biznis.

Izvor: Al Jazeera