Kreće utrka za Zlatni globus

Mery Streep
Nagradu Cecil B. DeMille za životno djelo primit će Meryl Streep, osmerostruka dobitnica Globusa (Reuters)

U utrku za Zlatne Globuse u nedjelju navečer s najviše nominacija ulaze glazbena komedija La La Land te dvije drame o odrastanju, Moonlight i Manchester By The Sea.

Romantična priča o mladoj glumici u usponu i jazz glazbeniku, La La Land predvodi sa sedam nominacija u kategoriji mjuzikla i komedije.

U istoj su kategoriji nominirani i 20th Century Women, Florence Foster Jenkins te film o newyorškoj nasljednici koja je sanjala da će postati operna pjevačica s Meryl Streep i Hughom Grantom u glavnim ulogama. Tu su i filmovi Sing Street i Deadpool.

U kategoriji najbolje drame predvodi Moonlight, film o sazrijevanju siromašnoga crnog dječaka, sa šest nominacija, a s pet nominacija slijedi Manchester By The Sea.

Chazelleu nominacije za najboljeg redatelja i scenarista

U istoj se kategoriji natječu i filmovi Lav, Hell Or High Water te Greben spašenih, ratna drama u režiji Mela Gibsona o prvom vojniku u 2. svjetskom ratu koji je odbio nositi oružje.

Redatelj La La Landa Damein Chazelle nominiran je u kategorijama za najboljega redatelja i najboljeg scenarista, a Emma Stone i Ryan Gosling za najbolje glavne uloge u kategoriji mjuzikla i komedije, Nicholas Britell za najbolju glazbu te Justin Hurwitz za najbolju pjesmu – City Of Stars.

Uz Emmu Stone u kategoriji najbolje glavne glumice u komediji natječu se Annette Bening (20th Century Women), Lily Collins (Rules Don't Apply), Heilee Steinfeld (The Edge of Seventeen) i osmerostruka dobitnica Zlatnog globusa Meryl Streep (Florence Foster Jenkins).

U kategoriji najboljega glavnog glumca u komediji, osim Goslinga, nominirani su Colin Farrell (Jastog), Hugh Grant (Florence Foster Jenkins), Jonah Hill (Psi rata) i Ryan Reynolds (Deadpool).

Za Zlatne globuse u dramskoj konkurenciji u kategoriji najboljega glavnog glumca natječu se Casey Affleck (Manchester By The Sea), Andrew Garfield (Greben spašenih), Joel Edgerton (Loving), Viggo Mortensen (Captain Fantastic) i Denzel Washington (Fences), a u ženskoj konkurenciji nominirane su Natalie Portman za ulogu (Jackie), Amy Adams (Dolazak), Jessica Chastain (Miss Sloane), Isabelle Huppert (Elle) i Ruth Negga (Loving).

Kandidati za najbolje sporedne uloge su Mahershala Ali (Moonlight), Jeff Bridges (Hell or High Water), Simon Helberg (Florence Foster Jenkins), Dev Patel (Lav) i Aaron Taylor-Johnson (Noćne životinje) u muškoj konkurenciji te Viola Davis (Fences), Naomie Harris (Moonlight), Nicole Kidman (Lav), Octavia Spencer (Hidden Figures) i Michelle Williams (Manchester by the Sea) u ženskoj.

Dodjelu vodi Jimmy Fallon

U televizijskoj konkurenciji među nominiranima su dramske serije Igra prijestolja, To smo mi, Stranger ThingsWestworld i The Crown, komedije Pomalo crno, Transparentno, Potpredsjednica, Atlanta i Mozart in the Jungle te mini-serije Noćni menadžer, Garderobijer, Kobna noćAmerički zločin i The Poeple v. O.J. Simspon.

Uz Chazellea, u kategoriji najboljega redatelja nominirani su i redatelji filmova Moonlight i Manchester By The Sea Barry Jenkins i Kenneth Lonergan te Tom Ford za Noćne životinje i Mel Gibson za Greben spašenih.

Dodjelu će voditi komičar Jimmy Fallon uz pomoć brojnih zvijezda poput Stevea Carella, Matta Damona, Viole Davis i Nicole Kidman.

Nagradu Cecil B. DeMille za životno djelo primit će Meryl Streep, osmerostruka dobitnica Globusa i nositeljica trideset nominacija za tu nagradu koju mnogi smatraju dobrim pokazateljem i najavom za Oscara, najprestižniju nagradu na području filmske umjetnosti u SAD-u.

Izvor: Agencije