Kreditori procjenjuju španske banke

Konačan izvještaj trebao bi biti dostavljen španskim vlastima i Evropskoj komisiji početkom marta.

Španija, Banke, Kriza, MMF, EU, EK, ECB
Predstavnici međunarodne 'trojke' razgovarat će s predstavnicima španske Vlade i privatnog sektora [EPA]

Predstavnici "trojke" međunarodnih kreditora - Evropska unija (EU), Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska centralna banka (ECB) - doputovali su u Madrid kako bi obavili procjenu programa za pomoć španskim bankama, izjavio je glasnogovornik Evropske komisije (EK) Simon O'Connor.

Predstavnici međunarodne "trojke" razgovarat će s predstavnicima španske Vlade i privatnog sektora uoči objavljivanja drugog izvještaja o praćenju programa reformi bankarskog sektora u Španiji.

Konačan izvještaj trebao bi biti dostavljen španskim vlastima i EK-a početkom marta, saopćeno je ranije iz MMF-a.

Dolazak međunarodne "trojke" u Madrid podudario se s posjetom evropskog komesara za ekonomska i monetarna pitanja Ollija Rehna španskoj prijestonici.

Deblokada 1,865 milijardi eura

Rehn će učestvovati na proslavi 40 godina od osnivanja Evropske konfederacije sindikata i sastati se s španskim ministrom finansija Luisom de Guindosom.

Istovremeno, Upravni odbor Evropskog mehanizma za stabilnost (EMS), fonda za stalnu podršku eurozone, odobrio je u ponedjeljak deblokadu 1,865 milijardi eura namijenjenih španskom bankarskom sektoru, saopćili su evropski izvori.

Ova suma će biti uplaćena 6. februara španskom fondu za bankarsko restruktuiranje, prije nego što bude raspodijeljena u četiri banke.

Prva suma od 37 milijardi eura isplaćena je u decembru španskim bankama koje su morale biti nacionalizirane.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.