Kremlj: Američki specijalci će destabilizirati Ukrajinu

Dolazak američkih specijalaca u Ukrajinu kako bi obučavali Nacionalnu gardu mogao bi “ozbiljno destabilizirati” stanje u toj zemlji, upozorio je Kremlj nakon saznanja da će 300 američkih padobranaca, pripadnika 173. zračne brigade, tokom šest mjeseci obučavati blizu 900 pripadnika ukrajinske garde.

“Prisustvo komandosa neke treće zemlje ne olakšava rješavanje sukoba i ne pridonosi stvaranju dobrog ozračja, upravo suprotno, pridonosi ozbiljnom destabiliziranju stanja”, saopćio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Blizu 300 američkih padobranaca, pripadnika 173. zračne brigade, stiglo je u Ukrajinu kako bi obučavali vojnike ukrajinske Nacionalne garde na vojnim vježbama na zapadu zemlje, saopćila je u petak američka vojska.

Američki vojnici stigli su u grad Javoriv, u regiji Lviv, nedaleko od poljske granice kako bi obučavali gotovo 900 pripadnika Nacionalne garde, prenosi Hina.

Višemjesečna obuka

Ukrajinska Nacionalna garda je pod zapovjedništvom ministarstva unutrašnjih poslova i sastavljena uglavnom od dobrovoljaca koji su u proevropskim protestima u centru Kijeva, koje je u krvi ugušio u februaru 2014. tadašnji proruski predsjednik Viktor Janukovič, branili Majdan.

Obuka bi trebala trajati šest mjeseci, a američki instruktori će se mijenjati svaka dva mjeseca.

Obučavat će se ne samo borbene tehnike već i “jačanje profesionalizma i znanja vojnog osoblja”, kazao je zapovjednik američke jedinice Jose Mendez.

Manevri na zapadu zemlje mogli bi izazvati bijes Rusije koja optužuje Sjedinjene Američke Države da stoje iza protesta na Majdanu i izazivanje pada proruskog režima u Ukrajini.

Kijev i Zapad optužuju Moskvu da naoružava proruske separatiste na ukrajinskom istoku.

Izvor: Agencije