Kremlj: NATO smatra da je Rusija prijetnja

Obama skrenuo pažnju Putinu da samo ujedinjena Evropa u saradnji s otvorenom Rusijom predstavlja pravi recept (AP)

NATO smatra da je Rusija prijetnja, ali Moskva želi razviti dobre odnose sa svim državama i organizacijama, rekao je danas novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Kada govorimo o tome ko predstavlja prijetnju za koga, mislim da vjerovatno ne trebamo zaboraviti česta saopćenja koja smo slušali prethodnih godina iz Brisela, iz štaba, od lidera NATO saveza o tome kako smatraju da je Rusija prijetnja”, rekao je Peskov.

Dodao je da takve izjave nisu ograničene samo na riječi i da postoje realni koraci koji se preduzimaju sa ciljem izgradnje vojnog potencijala te da se taj potencijal pomjeri bliže granici Rusije, prenosi Sputnjik.

Peskov je podsjetio kako je ruski predsjednik Vladimir Putin više puta napomenuo da je Moskva spremna razvijati uzajamno korisne, pristojne i konstruktivne odnose sa svim zemljama u svijetu.

Komentar na Obaminu izjavu

Glasnogovornik Kremlja je komentarisao intervju predsjednika SAD-a Baracka Obame stanici CBS, u kojem je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin posmatra NATO, EU i transatlantsko jedinstvo kao prijetnju po snagu Rusije.

Obama je rekao kako je skrenuo pažnju Putinu da samo “ujedinjena Evropa u saradnji sa otvorenom Rusijom predstavlja pravi recept” i dodao „da ga nije uspio ubijediti u to”, prenosi TASS.

Izvor: Agencije