Kremlj: Neprikladne izjave Baracka Obame

Američki predsjednik je govoreći o sukobu u Siriji, rekao da je Damask bio jedini saveznik Rusije u regionu (EPA)

Kremlj je saopćio da smatra da je neprikladno to što je američki predsjednik Barack Obama bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča nazvao korumpiranom marionetom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Nazivati `marionetom` bivšeg predsjednika, silom svrgnutog sa vlasti vojnim pučem, organizovanim i finansiranim svana, zaista je neprikladno”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruska novinska agencija TASS podsjeća da je Obama u intervjuu za medijsku kuću CBS rekao da kada je došao na funkciju predsjednika, u Ukrajini je na vlasti bio korumpirani vladar, koji je Putinova marioneta.

Peskov je naglasio da Kremlj nije saglasan sa ocjenom američkog predsjednika koji kaže da Rusija pokušava da preuzme rukovodeću poziciju svojom protivterorističkom operacijom u Siriji.

Jedini saveznik

“Tu uopšte nije riječ o rukovodstvu. Pretpostavljam da je mišljenje, koje su izrazili analitičari iz drugih zemalja, potpuno suprotno od onog koje je iznio američki predsjednik”, naveo je Peskov, ukazujući na to da misli na Obamine riječi o ulozi Rusije i motivima Moskve.

Američki predsjednik je govoreći o sukobu u Siriji, rekao da je Damask bio jedini saveznik Rusije u regionu.

“Danas, pošto nije u stanju da računa na podršku Sirije i da održi bazu koju su imali u toj zemlji, Putin angažuje vojsku kako bi o koncu držao svog jedinog saveznika”, smatra Obama.

Gotovo nijedan od ruskih zračnih udara u Siriji nije imao kao cilj Islamsku državu Irak i Levanat (ISIL) ili borce povezane sa Al-Kaidom, a meta većine tih napada bila je sirijska opozicija, saopćio je u srijedu američki State Department.

Rusija je pokrenula svoju zračnu kampanju u Siriji prošloga mjeseca saopćivši da će gađati ISIL.

Međutim, njeni avioni su bombardirali i druge pobunjeničke grupe koje se protive sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, savezniku Moskve.  Neke od tih grupa podržava Washington.

Izvor: Agencije