Kremlj odbacio poziv SAD-a za oslobađanje ukrajinskih pomoraca

Moskva je prošli mjesec zadržala ukrajinske ratne brodove te privela 24 mornara (EPA)

Kremlj je odbacio poziv SAD-a za oslobađanjem ukrajinskih pomoraca i brodova, ponovivši da to ne može imati prednost pred ruskim pravosudnim sistemom.

Ipak, ruska strana rekla je da je zainteresirana za susret na visokom nivou sa SAD-om.

Washington je dan ranije saopćio da se susret između predsjednika Donalda Trumpa i Vladimira Putina ne može održati sve dok Moskva ne oslobodi tri ukrajinska broda ratne mornarice, zaplijenjena prošli mjesec u vodama Krima, i njihovu posadu.

“Naravno da takav stav ne može biti opravdanje za kršenje pravosudnog postupka i istrage, koja je u toku, protiv onih koji su ugrozili državne granice Rusije”, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

‘Sastanak potreban’

Putin i Trump su se trebali sastati prije dvije sedmice na samitu G20 u Argentini, ali je američki predsjednik odustao od susreta zbog incidenta s Ukrajinom.

Peskov tvrdi da je Kremlj spreman organizirati neki budući sastanak dvojice predsjednika, ali je moguć sastanak i na ostalim nivoima.

“I dalje smo uvjereni da je taj sastanak jednako potreban i Moskvi, i Washingtonu”, dodao je Peskov.

Rusija je prošli mjesec zadržala ukrajinske ratne brodove te privela 24 mornara zbog navodnog ilegalnog ulaska u ruske teritorijalne vode.

Ukrajina tvrdi da je Rusija djelovala ilegalno te optužuje Moskvu za vojnu agresiju.

Izvor: Agencije