Kremlj: Puč i vanredno stanje turska stvar

Dmitrij Peskov je demantirao informacije po kojima je Rusija navodno upozorila Erdogana da mu se sprema puč (Reuters)

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov poručio je kako izvanredno stanje u Turskoj, uvedeno nakon neuspjelog vojnog udara, predstavlja unutarnje pitanje Turske.

“Baš kao i pitanje neuspjelog vojnog udara, i uvođenje izvanrednog stanja je unutarnje pitanje Turske”, rekao je on novinarima u Moskvi.

Ujedno je demantirao informacije po kojima je Rusija navodno upozorila predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da mu se sprema puč.

“Ne raspolažem takvim informacijama i ne znam koji su to izvori na koje se poziva [iranska] novinska agencija Fars”, kazao je Peskov.

Agencija Fars je, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u Ankari, prenijela da su ruske obavještajne službe, nekoliko sati prije početka nereda u Turskoj, upozorile Erdogana na mogući vojni udar.

Mediji: ‘Vojni udar bio neizbježan’

Obavještajna služba Turske je, po tim navodima, bila upozorena od ruskih kolega da je “vojni udar neizbježan”.

Ruska vojska je takve informacije, navodno, dobila nakon što je presrela razgovore pučista.

Navodi se da su organizatori zavjere, između ostalog, raspravljali o planovima da pošalju nekoliko helikoptera u Marmaris, u kojem se nalazio predsjednik Erdogan.

“Diplomatski izvori navode da je Erdoganova promjena vanjske politike samo tjedan prije puča bila glavni razlog zbog kojeg je nekoliko stranih država provociralo puč i obećavalo podršku vojsci da ga izvede, ali je Erdogana taj isti pomak u vanjskoj politici i spasio”, navodi Fars, a prenose ruski mediji.

U pokušaju puča koji se dogodio u noći s petka na subotu poginulo je 312 osoba, od kojih 145 civila, 60 policajaca i trojica vojnika.

Poginula su i 104 pučista.

Izvor: Agencije