Kremlj: U Siriji dovoljno ruskih vojnika za odbranu

Sirija, Rusija, Borbeni avion, Pilot
Moskva tvrdi da raspolaže svim neophodnim sredstvima u Siriji da odgovori na svaki izazov (EPA)

Kremlj je priopćio u utorak kako je broj ruskih vojnika koji su ostali u Siriji dovoljan za obranu od svakog napada pobunjenika.

Rusko Ministarstvo obrane prethodno je objavilo da su ruske snage odbile niz napada bespilotnih letjelica na ruske baze u Siriji – Hmeymim i pomorsku u Tartusu.

Kako je priopćeno, od 13 bespilotnih letjelica sedam je oboreno, a njih šest morale su se prizemljiti, prenosi Tanjug.

Tom prilikom nije nanesena šteta, navelo je rusko ministarstvo.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je mjeseca proglasio pobjedu u Siriji i naredio djelomično povlačenje ruskih snaga, podsjeća agencija AP.

Upitan je li povlačenje možda preuranjeno imajući u vidu napade bespilotnim letjelicama, glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je u utorak da ruske snage u Siriji “raspolažu svim neophodnim sredstvima” da odgovore na svaki izazov.

Napadi bespilotnim letjelicama

Ministarstvo obrane Rusije u ponedjeljak je priopćilo da su ruske vojne snage uspješno odbile napad pobunjenika uz pomoć bespilotnih letjelica na sirijske baze te zemlje Hmeymim i Tartus u noći 6. siječnja.

Kako se navodi u priopćenju, tijekom noći ruski sustavi za protuzračnu obranu reagirali su na 13 neidentificiranih “malih zračnih meta”, koje su se približavale ruskim vojnim objektima.

Kako se precizira, deset borbenih dronova približavalo se zrakoplovnoj bazi Hmeymim, a još tri logističkom centru Tartus.

U priopćenju se ističe da je ruska vojska presrela šest bespilotnih letjelica koje su napale sirijske baze, a da su još sedam uništili raketni PZO sustavi Pancir-S1.

“Ruske elektroničke ratne jedinice uspjele su preuzeti kontrolu nad šest malih zračnih ciljeva kad su presrele vanjsku kontrolu. Njih tri prizemljene su na teritoriju pod kontrolom ispred baze i još su tri bespilotne letjelice eksplodirale pri slijetanju usljed kontakta sa zemljom”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da su sedam bespilotnih letjelica uništili sustavi Pancir-S1 ruskih jedinica za zrakoplovnu obranu, prenosi TASS.

Izvor: Agencije