Krenuo Marš mira Sarajevo – Nezuk – Srebrenica

Organizirana kolona iz Sarajeva priključit će se učesnicima Marša mira u Nezuku (Reuters)

U ponedjeljak ujutro je 70-ak učesnika krenulo na Marš mira Sarajevo – Nezuk – Srebrenica, osmodnevni put dug više od 240 kilometara, u znak sjećanja na stradale u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine, ali i na sve žitelje tog grada u bosanskohercegovačkom Podrinju koji su prešli skoro 100 kilometara kako bi pronašli spas u Tuzli.

Jedan od organizatora marša iz Sarajeva Muhamed Papić kazao je za agenciju Fena kako tradicionalno učesnici ove manifestacije polaze 3. jula ispred Spomenika šehidima i poginulim borcima Armije Bosne i Hercegovine na Dolac-Malti u Sarajevu.

Prema planu, učesnici će noćiti na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jalovo brdo te Nezuk.

Čuvanje sjećanja na stradale

Dodao je kako su organizatori, kao i svake godine, Udruženje građana Svjedoci svog vremena, u saradnji sa Sindikalnom organizacijom i Jedinstvenom organizacijom boraca Sarajevo, koji već sedmu godinu organiziraju pohod Marš mira Sarajevo – Nezuk – Potočari.

Organizirana kolona iz Sarajeva priključit će se učesnicima Marša mira u Nezuku, odakle će 8. jula nastaviti put do Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici, gdje je dolazak planiran 11. jula, na dan kolektivnog ukopa i dženaze žrtvama genocida.

Papić je naglasio kako je i ove godine glavna poruka Marša čuvanje sjećanja na nevino stradale Bošnjake Srebrenice i Podrinja.

Izvor: Agencije