Krimski Tatari započeli novi život u Poljskoj

Nakon ruske aneksije Krima, mnogi Krimski Tatari prebjegli su u susjedne zemlje.

Onima koji su spas pronašli u Poljskoj, pritekli su u pomoć tamošnji Tatari – koji su im pomogli da se snađu i pronađu posao. 

Zarema Alijev svaki dan priprema kafu onako kako je to radila i na Krimu.

Ona je Tatarka, a sa svojim mužem Serverom i djecom prebjegla je u Poljsku nakon ruske invazije na njihov poluotok.

”Kao što znate, došli smo ovdje zbog ruske aneksije Krima. Sve se promijenilo nakon toga. Život Krimskih Tatara se promijenio. Bilo je prijetnji usmjerenih na njih, bilo je pritisaka i progona”, istakao je Sever Alijev, tatarska izbjeglica s Krima.

Utočište u Poljskoj

Njihova porodica imala je sreću da u Poljskoj dobije izbjeglički status. Mnogi to i dalje čekaju.

”Porodica Alijev je jedna od nekoliko desetaka tatarskih porodica sa Krima koje su pronašli utočište ovdje u Poljskoj. Njima su u pomoć pritekli poljski Tatari, koji su im pomogli da pronađu smještaj i posao”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Harun Karčić.

Lilla Swierblewska je jedna od njih. Koordiniše pomoć za Krimske Tatare. Čak je i vlastiti stan dala na korištenje jednoj porodici s Krima. 

”Kao što znate, u martu 2014. godine Krimski Tatari su doživjeli veliku tragediju zbog koje su neki od njih morali napustiti Krim. Poljska vlada im je na početku obećala pomoć. Ali je kasnije promijenila svoj stav i počela im govoriti kako je Ukrajina njihova domovina i kako je to sigurno mjesto za povratak. Sada ne znamo šta će se dogoditi s njima. Neke od tih porodica su ovdje duže od godinu i nalaze se u nekoj vrsti pravnog vakuuma. Ne znamo hoće li ostati ili biti deportovani”, tvrdi Swierblewska.

Međutim, neki Poljaci smatraju da njihova država mora više učiniti kako bi pomogla tražiocima azila iz kriznih zona.

”Postoji više problema. S jedne strane postavlja se pitanje – je li poljsko društvo spremno primiti migrante. Odgovor na to je DA, mi smo spremni prihvatiti migrante. Drugo pitanje je – Jesu li vladine institucije spremne prihvatiti migrante. Odgovor na to pitanje je: Ne. Ja mislim da nisu. Jer ne postoji nikakva politika prema migrantima” , smatra novinarka Joanna Klimowicz.

Ruska aneksija

Iako su nekada činili većinu na Krimu, Tatari danas čine samo 13 posto stanovništva tog poluotoka.

Otvoreno su se usprotivili ruskoj aneksiji. Human Rights Watch je optužio ruske snage i paravojne grupe za kršenja prava i progon Krimskih Tatara. Zato su mnogi napustili Krim.

Tatari u Poljskoj, iako manjina sa samo 3.000 do 5.000 ljudi, pritekli su u pomoć tatarskim izbjeglicama s Krima.

Nadaju se da će i poljska država učiniti više za njih u budućnosti.

Izvor: Al Jazeera