Kritike Australiji zbog izmještanja izbjeglica

Osim zemalja Evropske unije, Australija je jedna od poželjnih destinacija za izbjeglice iz Azije, ali i sa Bliskog istoka. Međutim, ta zemlja ima veoma restriktivnu politiku prema tražiocima azila. Sada aktivisti za ljudska prava zahtijevaju reviziju te politike.

Filipini imaju dugu historiju prihvatanja izbjeglica iz drugih azijskih zemalja, ali i iz daleke Evrope. Pružili su utočište stotinama vijetnamskih izbjeglica, tokom američke invazije 1970-ih godina.

Ali nedavni planovi Vlade Australije da na Filipine prebaci azilante koji su se pokušali domoći njihove države, naišlo je na negodovanje. Australija je navodno ponudila 100 miliona dolara filipinskoj vladi za narednih pet godina kako bi prihvatila izbjeglice.

„Kad je riječ o izbjeglicama, to možemo razmatrati, ali istovremeno moramo uzeti u obzir naše resurse i mogućnosti“, rekao je Charles Jose iz Odsjeka za vanjske poslove.

Izbjeglice koje su pokušale doći do Australije brodovima, poslane su u stotine zatvora na obalama Papua Nove Gvineje i male pacifičke države Nauru. Tamo su im životni uslovi loši.

Kambodža je također pristala prihvatiti izbjeglice, ali mnogi su kritikovali australijsku ponudu od 55 miliona dolara za tu relokaciju.

Spriječiti stradanja na otvorenom moru

Australska vlada kaže da takvom politikom nastoji spriječiti stradanje azilanata na otvorenom moru.

„Danas želim još jedanput potvrditi, u najoštrijem smislu, odlučnost premijera i mene, Komiteta za nacionalnu sigurnost ali i Vlade, jeste da ne dozvolimo nastavak stradanja na moru i da smanjimo opasnost od trgovaca ljudima i da spriječimo kretanje čamaca“, navodi Peter Dutton, ministar za imigracije.

Ali neki zvaničnici UN-a se ne slažu sa takvom politikom.

„Je li fer da jedna država članica, prebaci svoju odgovornost drugoj članici? To je jedno bitno pitanje na koje se mora pružiti odgovor u konsultacijama sa svim relevantnim strankama“, kazao je Bernard Kerblat, UNHCR.

Pitanje azilanata je jedno od najaktuelnijih u proteklim mjesecima u Australiji. Dosadašnja stroga politika Australije prema izbjeglicama nalazi se na meti kritika organizacija za ljudska prava koje kažu da se tako nešto, jednostavno, ne može nastaviti.

Izvor: Al Jazeera