Kritike Austriji zbog šatora za azilante

Katolička organizacija Caritas, koja prima veliki broj imigranata u Austriji, također je osudila vladin plan (EPA)

Crveni krst je u petak oštro kritikovao odluku austrijske vlade da postavi šatore za azilante, od kojih je prvi instaliran u Salzburgu, na zapadu zemlje.

”Za nas, radi se o najlošijem rješenju”,  reagirao je glavni sekretar Crvenog krsta u Austriji Werner Kirschbaum, podsjetivši na margini sastanka o krizi u Beču, da je zemlja jedna od najbogatijih u svijetu i ne nedostaje joj rješenja za smještaj.

Austrijska vlada želi postaviti tri šatorska naselja širom zemlje, prema planu koji je predstavila ministrica unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner, kao posljednju opciju moguću za smještaj azilanata.

Prvi šatorski kamp sa 96 mjesta otvoren je u petak ujutro u Salzburgu, saznaje se od policije.

Vladin plan

Broj imigranata koji stižu u Evropu je ekstremno povećan zbog sukoba u Siriji, te najmanje 300 izbjeglica dnevno dolazi u Austriju, zemlju sa 8,5 miliona stanovnika.

Katolička organizacija Caritas, koja prima veliki broj imigranata u Austriji, također je osudila vladin plan.

Njen glavni sekretar Klaus Schwertner, ocijenio je da vlada pokušava  izvršiti pritisak na Evropsku uniju sa šokantnim slikama izbjeglica pod šatorima. Takvi kampovi već postoje u Njemačkoj.

Austrijska država je pristalica geografske podjele imigranata prema sistemu kvota u EU-u, što je predložila Evropska komisija ove sedmice, ali čemu su se neke zemlje, kao Velika Britanija i Mađarska, oštro usprotivile.

U 2014. godini više od 28.000 podnosilaca zahtjeva za azil registrirano je u Austriji. Više od 14.200 zahtjeva je dostavljeno od januara do aprila, što je povećanje od gotovo 160 posto za godinu dana.

Izvor: Agencije