Kritike Grčkoj zbog pritvaranja djece izbjeglica

Specijalni izaslanik UN-a za izbjeglice pozvao je Grčku da prekine s pritvaranjem izbjegle djece. Rekao je da su neka od njih bez pratnje u policijskim postajama zadržavana i do dva tjedna.   

Izbjeglice u luci Pirej među sretnijima su – slobodno su došli i otići će. Na neki način, komad asfalta pretvorili su u svoj dom.

UN-ov izvjestitelj za ljudska prava i izbjeglice kritizirao je politiku zatvaranja granica i novih dolazaka na istočne grčke otoke.

Francois Crepeau kaže kako je odluka donesena nakon što je Turska odlučila zadržati ljude koji pokušavaju doći do Europe.

Nitko se ne želi vraćati

“Grčka izvršava ‘pritvor’ djece. Ona ne bi trebala biti obuhvaćena ovakvom odlukom. Prema UNHCR-u, djeca ne bi smjela biti uhićivana”, poručio je Crepeau.

Izbjeglice koje su podnijele zahtjev za azil, a odbijene su, čekaju presude suda u Grčkoj. Ako izgube, bit će vraćeni u Tursku, odakle ih je većina stigla u Europu.

Iako izgleda kao 14-godišnjak, Abdullah kaže da ima 16 godina. Dolazak u Grčku morao je platiti teškim radom.

“Bio sam tri godine u Turskoj. Tamo je teško sirijskom narodu. Radio sam i tamo jer moj 53-godišnji otac ne može raditi, moje sestre također nisu mogle raditi. Samo muškarci rade i ja ću raditi za svoju obitelj. Tri godine sam i tamo radio”, kaže ovaj mladi izbjeglica iz Sirije.

Nitko od izbjeglica se ne želi vratiti. “Ako nas vratite u Tursku, bolje da nas vratite u Afganistan. Tamo se barem možemo snaći za hranu i piće, u Turskoj ne možemo”, kaže Abdulrahman, izbjeglica iz Afganistana. 

Uloga volontera

Turska je ‘zatrpana’ milijunima izbjeglica i migranata. Ako je Europa dodatno optereti, Crepeau smatra da Europa nema vizije rješenja ovog problema.

“Grčka također ima slične probleme. Prije tri godine izbjeglice su bile zatvorene na kopnu i nije postojao kvalitetan sustav za azilante. Prošlogodišnji priljev izbjeglica uhvatio je vlast nespremnu. Postoji jedno područje, u kojima su Grci ipak ispred ostalih”, izvještava iz Atene reporter Al Jazeere John Psaropoulos.

Veći dio humanitarne pomoći, od koje preživljava 54.000 izbjeglica osiguravaju volonteri. Crepeau je mišljenja da bi Europa migracijsku politiku trebala graditi upravo na takvom, spontanom naporu građana.

Izvor: Al Jazeera