Kritike i protesti zbog Trumpove odluke o imigrantima

SAD, New York, Prosvjed, Protest, Imigranti
Policija je u New Yorku privela više od 30 ljudi, koji su blokirali Petu aveniju kod Trumpovog tornja (EPA)

Meksičke vlasti navele su kako Meksiko žali zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o mladim ilegalnim imigrantima i zatražio je od američkog Kongresa da brzo pronađe rješenje kako bi se okončala ta neizvjesnost.

“Naša zemlja ne može ignorirati činjenicu da će tisuće mladih rođenih u Meksiku biti zahvaćene današnjom odlukom”, reagirala je meksička vlada nakon obustave programa Baracka Obame koji je tzv. “Sanjare” štitio od deportacije i omogućavao im studiranje ili rad u Sjedinjenim Državama.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa priopćila je u utorak da ukida program Baracka Obame po kojemu su stotine tisuća mladih koji su ilegalno došli u Sjedinjene Države kao djeca bili zaštićeni od izgona iz zemlje.

Meksička vlada je precizirala da je poslala dopise senatorima i članovima Kongresa kako bi naglasila vrijednost tih mladih za američko društvo.

Protesti u američkim gradovima

Meksičke vlasti imaju moralni imperativ da djeluju i udvostručit će napore kako bi zajamčile najveću moguću zaštitu mladima zahvaćenim tom mjerom, istaknuli su.

“Ne možemo ignorirati da je gotovo 80 posto mladih upisanih u program DACA meksičkog podrijetla”, komentirao je zamjenik ministra vanjskih poslova Carlos Sada, prenosi Hina.

Nakon objave ukidanja tog programa pokrenutog 2012. koji se odnosi na oko 800.000 osoba, u ponedjeljak su organizirani prosvjedi u Meksiku, posebice u Tijuani.

Od 12 milijuna osoba bez osobnih dokumenata koje žive u Sjedinjenim Državama, procjenjuje se da su polovica Meksikanci i blizu 625.000 su djeca stigla ilegalno u Sjedinjene Države s roditeljima.

Prosvjedi zbog ove odluke održani su u nekoliko američkih gradova.

Policija u New Yorku privela je više od 30 ljudi koji su nakratko blokirali Petu aveniju na Manhattanu ispred Trumpovog tornja zbog odluke američkog predsjednika da ukine program zaštite od deportacije 800.000 mladih imigranata koji su ilegalno ušli u SAD dok su bili djeca.

Prosvjedi su, kako navodi agencija AP, okupili blizu 400 ljudi, prenos Tanjug.

U Washingtonu ispred Bijele kuće također su u utorak održani prosvjedi, a gradonačelnik Chicaga Rahm Emanuel je, u obraćanju učenicima jedne srednje škole u kojoj je velik broj njih ilegalno ušao u zemlju, poručio da su dobrodošli.

Stotine studenata okupilo se i u Denveru u znak potpore “Sanjarima”.

Donald Trump stao je u obranu svoje odluke o ukidanju imigracijskog programa uz obrazloženje da “američki radnici” moraju biti na prvom mjestu.

“Naš prvi i najvažniji prioritet u provođenju imigracijske reforme mora biti da povećamo broj radnih mjesta, plaće i sigurnost američkih radnika i njihovih obitelji”, navodi se u priopćenju Trumpa objavljenom nakon objavljivanja odluke, prenosi AFP.

Američki ministar pravde Jeff Sessions je u utorak objavio tu odluku rekavši da se “od danas neće obrađivati nijedan novi zahtev”.

On je, najavljujući ovaj čin, rekao da će Kongresu dati šest mjeseci da odluči o alternativi.

Obamin apel Kongresu

Sudbina onih koji imaju takav status neće se mijenjati do 5. ožujka 2018., a administracija je odredila taj šestomjesečni rok kako bi Kongres mogao donijeti zakon o tome.

Bivši američki predsjednik Barack Obama kritizirao je odluku svog nasljednika, nazivajući je “pogrešnom”, “poražavajućom” i “okrutnom”.

“Targetirati te mlade ljude je pogrešno jer oni nisu učinili ništa loše. To je poražavajuće jer oni žele pokrenuti novi biznis, zaposliti naše laboratorije, služe u našoj vojsci i doprinijeti zemlji koju volimo. To je okrutno”, napisao je Obama u utorak na Facebooku.

“Što ako se ispostavi da je profesor našeg djeteta ili naš dobar sused “sanjar”. Gdje bi ih trebali poslati? U zemlju koju ne poznaju i gdje se priča jezik koji možda ne govore?”, napisao je Obama.

On je naveo da je Trumpova odluka politička i apelirao je na Kongres da zaštiti mlade ljude i budućnost SAD-a.

Izvor: Agencije