Kritike iz RS-a na nastup Izetbegovića

Radmanović tvrdi u Predsjedništvu BiH nije usaglašen govor koji je Izetbegović održao (EPA)

Najviši predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska kritizirali su nastup predsjedavajućeg tročlanog Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u Generalnoj skupštini UN-a.

Prema njihovoj ocjeni, predsjedavajući Izetbegović je time samo potvrdio da ne želi BiH ravnopravnih naroda i entiteta, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se “neće tolerisati” takvo jednostrano istupanje.

“Ići bez dogovorenih stavova pred Generalnu skupštinu UN i govoriti bilo šta, drsko je, jer je iznesen lični stav uime BiH. Takva BiH nas ne zanima. Toj i takvoj BiH neće pomoći ni Amerika, ni Evropa, niti iko da se očuva, jer se uporno pokušava iznijeti individualan stav bez usaglašenosti sa stavovima Republike Srpske”, izjavio je Dodik.

Bez platforme

I član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović prethodno je rekao za medije u RS-u da u Predsjedništvu BiH nije usaglašen govor koji je predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović održao na zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Time je, tvrdi, Izetbegović pokazao da “ne želi BiH ravnopravnih naroda i entiteta”.

Naveo je da Predsjedništvo BiH nije usvojilo ni platformu za nastup, jer je, tvrdi, Ministarstvo vanjskih poslova BiH kasno dostavilo tu platformu u Predsjedništvo.

“Oni koji govor pažljivo pročitaju vidjeće da se tu BiH pominje usput, i to iz ugla jednog čovjeka, a rekao bih čak ni predstavnika jednog naroda. Od samog pozdrava, koji nije primjeren ni za bosanske muslimane – Bošnjake koji ga ne upotrebljavaju uvijek i često, pokazuje da Bakir Izetbegović nije dostojan da predstavlja BiH“, ustvrdio je Radmanović.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je da istupanje Bakira Izetbegovića pred Generalnom skupštinom UN-a predstavlja još jednu zloupotrebu pozicije u isticanju interesa samo jednog naroda.

Predstavnici entiteta RS zamijeraju Izetbegoviću jer je u obraćanju u Generalnoj skupštini UN-a rekao da je posljednji trenutak da međunarodna zajednica izbjegne da ponovi istu, katastrofalnu grešku u Siriji, kakva je dovela do genocida u Srebrenici.

Izvor: Agencije