Kritike Kineskinji zbog pohvale života u SAD-u

Yang Shuping
Korisnici društvenih mreža optužili su Yang da potcjenjuje vrijednost svoje zemlje (Screenshot)

Piše: Ali Abu Mrihal

Na svečanoj promociji diplomanata na američkom Univerzitetu Maryland čast da govori u ime studenata pripala je diplomantkinji iz Kine.

Međutim, njeno obraćanje je izazvalo brojne kritike na kineskim društvenim mrežama i na zvaničnom nivou.

Diplomantkinja je u svom govoru pohvalila čist zrak i slobodu mišljenja i izražavanja u Sjedinjenim Američkim Državama, čega nedostaje njenoj zemlji, prema njenim riječima.

Yang Shuping je u svom govoru na ceremoniji rekla: “Ljudi me često pitaju zašto sam došla na Univerzitet Maryland? Ja im kažem – zbog čistog zraka.”

Spomenula je i to da je odrasla u urbanoj sredini u Kini “gdje sam morala nositi masku za lice svaki put kada sam izlazila napolje, da se ne razbolim. Ali, kada sam prvi put udahnula američki zrak, ostavila sam svoju masku. Zrak je bio tako sladak i svjež, i čudnovato luksuzan.”

Yang, koja je diplomirala psihologiju i glumu, citirala je riječi francuskog filozofa i dramskog pisca Jeana Paula Sartrea o slobodi.

“Demokratija, sloboda i čist zrak su ono za što se vrijedi boriti”, zatim “sloboda izbora” i “naša budućnost zavise od odluke koju donosimo”, istakavši kako je sloboda izražavanja sveto pravo u SAD-u.

Talas bijesa

Nakon što se snimak govora kineske diplomantkinje proširio internetom, uslijedile su srdite reakcije na društvenim mrežama.

Korisnici društvenih mreža optužili su Yang da podcjenjuje vrijednost svoje zemlje i preuveličava priču o zagađenju, čime narušava imidž Kine u inostranstvu. Stoga su zatražili od kineskih vlasti da joj zabrane povratak u zemlju. 

Korisnik sajta Weibo, kineskog pandana Twitteru, napisao je status u kojem kaže: “Osjećam stid zbog ponižavanja naše države pred gomilom studenata na američkom univerzitetu”.

Dodao je: “Kina je velika država i ekonomska supersila. Trebamo se ponositi time što smo Kinezi, umjesto da upućujemo kritike na račun naše države na ovakav način.”

Drugi je prokomentirao: “Ovaj govor je u skladu s mržnjom koju Sjedinjene Američke Države nose prema Kini. Ovoj marioneti trebaju dati zelenu kartu u znak priznanja.”

Ova djevojka dolazi iz Kunminga na jugozapadu Kine, grada koji je poznat po čistom zraku i prirodnom ambijentu u usporedbi s drugim kineskim gradovima.

Meteorološki centar Kunminga oglasio se po ovom pitanju u saopćenju na svojoj web stranici u kojem stoji da je stepen čistoće zraka u gradu na dan kada je Yang držala svoj govor bio 100 posto, te da stepen čistoće zraja u ovom gradu nikada nije manji od 95 posto tokom cijele godine.

‘Oprezno o Kini’

Reagirajući na govor diplomantkinje Yang, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Li Kang rekao je na dnevnom brifingu za novinare da kineski studenti trebaju biti oprezniji kada govore o svojoj državi izvan zemlje.

Istakao je da veliki broj studenata koji se školuju u drugim državama potpadaju pod uticaj kulture tih država i podložni su promjenama u načinu razmišljanja.

List Global Times, blizak Komunističkoj partiji, navodi kako je govor diplomantkinje Yang o slobodi izražavanja “nezreo”, optužujući je za širenje “radikalnih stavova”.

List vladajuće Komunističke partije People's Daily također je uputio kritike na račun Yang zbog promoviranja negativnih stereotipa o Kini u inostranstvu.

U očiglednom pokušaju da smiri krizu, Yang je napisala izvinjenje na svojoj stranici na sajtu Weibo, pojasnivši da je svojim govorom samo željela podijeliti dio iskustva studiranja u SAD-u i da time nije namjeravala potcjenjivati svoju državu.

Izrazila je nadu da ovaj govor neće biti razlog za napade na nju u budućnosti.

Oglasila se i uprava Univerziteta Maryland saopćenjem u kojem stoji da Univerzitet podržava pravo Yang Shuping da izrazi svoj stav, pohvalivši njenu sposobnost da podigne svoj glas i slobodno izrazi svoje stavove s takvom dozom odvažnosti.

Izvor: Agencije