Kritike RFU zbog prekoračenja budžeta

Reprezentacija Rusije, koju je vodio Advocaat, razočarala na ovogodišnjem EURO-u (EPA)

Potpredsjednik donjeg doma ruske Dume Igor Lebedev optužio je u srijedu Nogometni savez Rusije (RFU) zbog grubog prekoračenja finansijskog budžeta.

Lebedev je zatražio od tužilaštva da proveri rad Saveza, bivšeg predsjednika Sergeja Fursenka, ali i detalje ugovora sa novim selektorom „Zbornaje“, italijanskim stručnjakom Fabiom Capellom.

„Očigledno je da postoji disproporcija između novca uloženog za dovođenja stranih trenera i razvoj ruskog nogometa. Savez je prekršio vlastita pravila, donosili su sumnjive odluke i trošili milione rubalja iz državnog budžeta“, rekao je Lebedev.

Krovna kuća ruskog nogometa bila je na meti kritika lokalnih medija nakon razočaravajućeg nastupa reprezentacije na Evropskom prvenstvu ove godine u Poljskoj i Ukrajini, gdje izabranici Holanđanina Dicka Advocaata nisu uspjeli izboriti plasman u četvrtfinale, iako su u prvom kolu grupe A deklasirali Češku.

Demant iz RFU-a

Fursenko, inače blizak prijatelj predsjednika Rusije Vladimira Putina, angažirao je holandskog stručnjaka za godišnju platu od 9,26 miliona američkih dolara.

Čelni ljudi ruskog nogometa, koji su prema pisanju lokalnih medija prošlog mjeseca za 12,4 miliona dolara doveli Capella, demantirali su bilo kakve zloupotrebe.

„Lebedev bi se trebao direktno obratiti Fursenku, umjesto što prstom upire ka nama“, rekao je vršilac dužnosti predsjednika Saveza Nikita Simonijan, dodajući da je u odnosu na Advocaata, Capello doveden za mnogo manje novca.

Lebedev je kandidat za predsjednika RFU, a izbori će biti održani slijedećeg mjeseca.

Izvor: Agencije