Kritike Sorosu zbog lobiranja za jačanje integracije eurozone

George Soros
Sastanak je zatražio 87-godišnji George Soros, kako bi razgovarao o zajedničkom budžetu eurozone (EPA)

Milijarder i aktivist George Soros sastao se sa čelnikom Europske središnje banke kako bi zagovarao jaču integraciju eurozone, što je izazvalo kritike nekih europarlamentaraca, koji se pribojavaju da želi utjecati na osjetljiva politička pitanja.

Financijaš rođen u Mađarskoj stari je zagovornik europskog jedinstva, a njegovo zagovaranje liberalnih politika i otvorenih granica tijekom desetljeća priskrbilo mu je mnoge neprijatelje, uključujući nacionalističkog mađarskog premijera Viktora Orbana i neke podržavatelje Brexita.

Soros se 14. studenog privatno sastao s Benoitom Coeureom, članom šesteročlanog izvršnog odbora koji provodi politike ECB-a, kako bi razgovarao o “produbljivanju područja eura”, po dijelu Coerevog dnevnika objavljenog u četvrtak, prenosi Hina.

‘Instrumentalizacija ECB-a  za političke ciljeve’

Sastanak je zatražio 87-godišnji Soros, kako bi razgovarao o zajedničkom proračunu eurozone, a na njemu su sudjelovali i predstavnik investicijskog fonda i još jedan dužnosnik ECB-a, rekao je izvor upoznat s pitanjem.

Njemačka je predvodila oporbu zajedničkom proračunu Europske unije, pribojavajući se da će narušiti naplatu potraživanja od prezaduženih vlada u južnoj Europi.

“Mislim da nije legitimno da gospodin Soros instrumentalizira ECB za svoje političke ciljeve”, rekao je u petak Bernd Lucke, član konzervativaca u Europskom parlamentu.

Glasnogovornica ECB-a je rekla da su sudionici razgovarali samo o inicijativama na visokoj razini usmjerenim na produbljivanje integracije eurozone te da nisu ulazili u monetarne politike ili Brexit.

Glasnogovornik Soroseve zaklade Otvoreno društvo nije odgovorio na zahtjeve agencije Reuters za komentar. 

ECB ne odlučuje o političkim reformama, ali savjetuje vlade i tijela EU-a u financijskim pitanjima.

‘Ministar vanjskih poslova ECB-a’

Coeure, kojega se neslužbeno smatra “ministrom vanjskih poslova” ECB-a, redovito se sastaje s ulagačima i sudjeluje na ključnim sastancima EU-a.

Francuz već dugo poziva na stvaranje riznice, odnosno ministarstva financija, eurozone, koja bi odgovarala EP-u.

Marco Zanni iz euroskeptičnog parlamentarnog bloka Europe nacija i sloboda ocijenio je da ovakvi susreti s moćnim pojedincima “nisu kompatibilni s institucijama koje sebe smatraju demokratskim”.

No, nisu sve reakcije iz EP-a negativne.

“Misija ECB-a je da radi na očuvanju euro zone i susret s nekim utjecajnim koji radi isto dio je njihovog mandata”, smatra Sven Giegold, glasnogovornik za gospodarska i finasijska pitanja Zelenih u Europskom parlamentu.

Izvor: Agencije