Kritike Trumpu stižu sa svih krajeva svijeta

Prema procjenama Obavještajnog odjela magazina The Economist, mogućnost da Donald Trump postane američki predsjednik spada u deset najvećih rizika na svijetu.

Trump je sve bliži osvajanju nominacije za republikanskog kandidata. U nastupima oštro kritizira Meksiko, što je ondje izazvalo burne reakcije.

Organizirani su i protesti u jeku Trumpovih komentara kako Meksiko u SAD šalje silovatelje i kriminalce, te prijetnji da će primorati Meksiko da plati za izgradnju zida.

Meksički lideri ističu kako na to neće pristati.

Odnosi sa Meksikom

Ipak, sve je veća zabrinutost da bi se Trumpov ulazak u Bijelu kuću mogao odraziti na američko-meksičke odnose. 

“Osuđujem te stavove i naravno da mi se ne sviđaju, jer štete odnosima Meksika i SAD-a”, kazao je meksički predsjednik Enrique Pena Nieto.

Kritike se mogu čuti iz svih krajeva svijeta.

Rusija kaže kako Trump napada i demonizira njihovu zemlju, a kineski državni mediji nazivaju ga klaunom.

Kineski državni mediji Global Times napao je i samu demokratiju, upoređujući Trampa sa Mussolinijem i Hitlerom, koji su se vlasti domogli na izborima. Aktivisti okupljeni oko grupe Anonymous objavili su rat Trumpu.

Meksički političari zabrinuti su do te mjere da je američki potpredsjednik Joe Biden tokom nedavne posjete pokušao odagnati te strahove.

“Gotovo da osjećam obavezu da se izvinim zbog izjava nekih političkih kolega koji su govorili o Meksiku i meksičkom narodu”, izjavio je Biden.

Posljedice za trgovinu

Kongres Mexico Cityja početkom mjeseca jednoglasno je od Vlade zatražio da Trumpu zabrani ulazak u državu.

I u britanskom parlamentu raspravljano je o sličnoj inicijativi.

No, ono što možda najviše brine jesu moguće posljedice za trgovinu.

Predsjednik meksičke Centralne banke kaže da procjenjuje rizik koji bi Trumpova pobjeda predstavljala za ekonomiju njegove zemlje.

“Više od rasizma i demagogije, Meksiko, Kina i druge države brinu se zbog mogućeg trgovinskog rata. Ako Trump pokuša da uvede tarife, pa makar i simbolične, kojim bi finansirao gradnju zida, to bi u obje države izazvalo probleme. Meksiko je treći po veličini trgovinski partner Sjedinjenih Američkih Država. Vlada zabrinutost da bi usijana retorika obje države mogla da košta milijarde dolara, ako Trump stvarno postane predsjednik”, izvještava reporter Al Jazeere Adam Raney.

Izvor: Al Jazeera