Kritizirani EU, MMF i ECB zbog krize

Evropski parlament je postavio pitanje koga iz "trojke" EU-ECB-MMF treba smatrati odgovornim zbog odluka nakon 2010. godine (Reuters)

Zakonodavci Evropske unije kritizirali su “trojku” međunarodnih kreditora, traživši odgovore o načinima na koje je kontroverzni trio upravljao bolnim programima pomoći u zemljama eurozone, koji su podsticali štednju umjesto privrednog rasta.

Evropski parlament je postavio pitanje koga iz “trojke” (EU, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond) treba smatrati odgovornim zbog odluka nakon 2010, prenosi agencija France Presse.

Poslanici bi, također, željeli da čuju kako su ekonomske prognoze, ključne pri formiranju programa pomoći, podbacile, pogotovo u slučaju Grčke, koja je morala da zatraži novu pomoć, koja je podrazumijevala još strožiju štednju, prenosi Tanjug.

“Najteža kriza”

Bivši predsjednik ECB-a, Jean-Claude Trichet, koji je napustio funkciju u novembru 2011. godine, nakon što su Grčka, Irska i Portugal primili pomoć, navodi je EU pretrpjela najtežu krizu od Drugog svjetskog rata.

“Još smo u krizi”, dodao je on.

Trichet je, ipak, ekonomskom i monetarnom komitetu Parlamenta rekao da je situacija mogla biti i gora.

“Da centralne banke nisu bile veoma hrabre, da vlade nisu bile veoma hrabre, imali bismo najgoru krizu od Prvog svjetskog rata, goru od one iz 1929. godine”, navodi bivši šef ECB-a. “Izbjegli smo Veliku depresiju, ali ne i veliku recesiju”, dodaje on.

Ključni problem je to što neke zemlje EU-a nisu poštovale pravila ekonomskog upravljanja, pooštrena kao odgovor na krizu, da bi se spriječilo ponavljanje neravnoteža koje su gotovo potopile eurozonu.

“Izmišljanje rješenja”

“Tokom krize smo konstantno morali da izmišljamo rješenja da bismo se izborili sa situacijom”, rekao je Trichet, dodajući kako se nada da će koncept “trojke” postepeno biti ugašen. “Ono što sada želimo je da se udaljimo od tih problema i da u budućnosti u fokus stavimo sprečavanje da neka zemlja zapadne u stare probleme, a ne ispravljanje posljedica”, naveo je on.

Komesar EU-a za ekonomske poslove Olli Rehn navodi da nedostaci koji se ponekad javljaju u ekonomskim prognozama jednostavno pokazuju limite ekonomije.

Rehn dodaje da su vlade često oklijevale u primjeni programa pomoći zbog političkih razloga i da su vlade, prije svega, odgovorne za teške mjere koje su preduzimane, jer su one donosile odluke.

Izvor: Agencije