Krivična prijava opozicije protiv premijerke RS

Predstavnici Saveza za promjene danas su Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci predali krivičnu prijavu u vezi s „nezakonitom i neustavnom odlukom o kreditnom zaduženju [bosanskohercegovačkog entiteta] Republike Srpske“, javlja agencija Anadolija.

Predstavnici SDS-a, NDP-a, PDP-a i NS-a su krivičnu prijavu, koju su potpisala 33 zastupnika opozicije u Narodnoj skupštini RS-a, podnijeli protiv predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović i Zorana Tegeltije, entitetskog ministra finansija.

„Krivična prijava se odnosi na neustavno donošenje odluke o kreditnom zaduženju od tristo miliona dolara“, rekao je Dragan Čavić, šef Zastupničkog kluba NDP-a u Narodnoj skupštini RS-a.

On je istakao kako su iscrpljene sve pravne i demokratske mogućnosti da se „bore protiv neustavnosti i nezakonitosti  u režiji Vlade RS-a i time potpuno demantuju sve tvrdnje o nekom anarhičnom i organizovanom djelovanju radi rušenja RS-a njenog ustavnog poretka“.

„Mi želimo da štitimo ustavni poredak. Tražili smo zaštitu Ustava RS-a i njenog ustavnog uređenja apelacijom kod Ustavnog suda RS-a, ali na to još nismo dobili odgovor i nismo imali drugog izbora“, kazao je Čavić.

“Ni očevina, ni djedovina”

Vukota Govedarica, šef zastupničkog Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a, izjavio je da je Ustav RS vrlo decidan u pogledu zaduženja entiteta i naveo član koji kaže da je „Narodna skupština jedina koja može raspisati javni zajam i koja može da donese odluku o kreditnom zaduženju“.

„Ovdje imamo situaciju u kojoj Vlada RS-a nije ispoštovala ni Ustav RS-a ni Zakon o zaduženju, dugu i garancijama i ono što smo mogli da uradimo u tom momentu jeste da podnesemo na redovnu sjednicu inicijativu da se uvrsti u dnevni red stavljanje van snage nezakonite odluke koju je donijela Vlada u pogledu kreditnog zaduženja kada je u pitanju ovih tristo miliona dolara. Nije mi jasno zašto gospođa Cvijanović i gospodin Tegeltija idu u ovom pravcu, šta je njihov motiv kada Narodna skupština, vrlo dobro znamo, nije njihova ni očevina ni djedovina“, kazao je Govedarica.

Dodao je da je ova krivična prijava jedino što su mogli uraditi da zaštite institucije RS-a od uzurpacije koja dolazi od „Milorada Dodika i njegovih dodičića“.

Izvor: Al Jazeera i Agencije