Krivična prijava protiv predsjednika NSRS-a

Dodjela skupštinskih priznanja uznemirila je javnost u BiH (Anadolija)

Fondacija Istina Pravda Pomirenje (IPP) podnijet će danas krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića i članova Organizacionog odbora za obilježavanje 25 godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS-a zbog dodjeljivanja priznanja osuđenim ratnim zločincima. 

Prijava se podnosi zbog, kako su naveli iz Fondacije, osnova sumnje da su počinili krivična djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145.a Krivičnog zakona BiH.

Predsjednik FIPP-a Sinan Alić rekao je u Tuzli da je 24. oktobra, na temelju Odluke Organizacionog odbora za obilježavanje 25 godina od postojanja i rada NSRS-a, Čubrilović javno dodijelio povelje NSRS-a ratnim zločincima Momčilu Krajišniku, Radovanu Karadžiću i Biljani Plavšić.

Osuđeni ratni zločinci

Alić podsjeća da je pravosnažnim presudama Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Krajišnik proglašen krivim za teška krivična djela ratnih zločina i osuđen na 20 godina zatvora, da je Biljana Plavšić priznala odgovornost za počinjene ratne zločine i osuđena na 11 godina zatvora te da je Radovan Karadžić osuđen prvostepenom presudom na 40 godina zatvora za genocid i ratne zločine.

„Dodjeljivanje povelja je čin odavanja najvećeg poštovanja za rad i djelovanje nekog pojedinca“ kaže Alić, navodeći da su spomenutim osobama povelje dodijeljene za njihov angažman na vršenju funkcija u organima vlasti RS-a  od 1992. do 1995., kada su počinjena krivična djela ratnog zločina i genocida za koja su ove osobe osuđene.

Naglašava da je jasno da se na ovaj način daje priznanje i zahvalnost za ono što su spomenuti pojedinci radili, a što je rezultiralo ubistvima, progonima, nehumanim postupanjem, te uništenju dijela ili cjeline zajednice Bošnjaka -muslimana na području Zaštićene zone UN-a u Srebrenici, što su najviša tijela UN-a okvalificirala kao genocid.

Atmosfera straha i neizvjesnosti

Fondacija osuđuje dodjelu povelja ratnim zločincima, ocijenivši takav čin anticivilizacijskim.

„Svojim postupanjem predsjednik Narodne skupštine RS-a i članovi Organizacionog odbora proizveli su atmosferu straha i neizvjesnosti kod velikog broja građana RS-a, preživjelih žrtava zločina“ ističu u ovoj fondaciji.

Smatraju da postoji dovoljno elemenata da izvršioce i nalogodavce ovog sramnog djela sankcioniše Sud BiH, a da Tužilaštvo BiH to preispita, dokaže i utvrdi ko su članovi spomenutog organizacionog odbora.

Krivična prijava bit će upućena danas na adresu Tužilaštva BiH, na ruke vršioca dužnosti glavnog tužioca Gordane Tadić.

Izvor: Agencije