Oglasi

Krivična prijava za raketiranje Banskih dvora

Pripadnike bivše JNA tereti se da su raketirali sjedište hrvatske Vlade, znajući da je tamo tadašnji predsjednik Tuđman.
U napadu na Banske dvore poginula je jedna osoba i napravljena šteta od gotovo 4,5 miliona euraEPA

Hrvatska policija je, 26 godina nakon raketiranja sjedišta hrvatske Vlade, kazneno prijavila šestoricu pripadnika bivše JNA koje sumnjiči da su planirali, organizirali i izveli napad na Banske dvore.

Policija za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ubojstvo u pokušaju visokih državnih predstavnika tereti tadašnjeg zapovjednika Petog zrakoplovnog korpusa JNA, general majora LJ. B., načelnika u protuzračnoj obrani S. J., načelnika 105. lovačkog bombarderskog puka Đ. M., referenta u tadašnjoj Kontraobavještajnoj službi (KOS) ratnog zrakoplovstva Č. K. i dva pilota izvršitelja R. D. i D. L.

Nitko od njih nije dostupan hrvatskim vlastima.

Prva petorica su državljani Republike Srbije, a šesti, pilot D. L. je hrvatski državljanin ali se, prema informacijama istražitelja, nalazi u Južnoafričkoj Republici gdje radi kao civilni pilot.

Prijavljeni su sudjelovali u planiranju, organizaciji i izvršenju napada, te su imali informaciju da u Banskim dvorima u tom trenutku zasjeda tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, potvrdila je policija.

Prekinut zid šutnje

Istražitelji su ključne podatke dobili 2016. godine kada je od nekih osoba prekinut zid šutnje nakon čega su prikupljani dokazi i dokumentacija za utvrđivanje odgovornosti.

U istrazi nisu sudjelovali predstavnici srpskih pravosudnih vlasti, objavilo je Ravnateljstvo policije na konferenciji za novinare.

Cilj napada 7. listipada 1991. bio je destabilizirati Hrvatsku, navela je policija.

U napadu je poginula jedna osoba, četiri osobe su ranjene i napravljena je šteta više od 35 milijuna kuna (gotovo 4,5 milijuna eura). 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.