Krivične prijave zbog dvojezičnih ploča

Šetnica u centru Vukovara je obnovljena. No, u posljednjih godinu dana malo šta se promijenilo u tom gradu, kažu Vukovarci. Posla i dalje nema, a ni novih tema, izvijestila je iz ovog grada reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Lani, na obljetnicu pada grada Vukovara, skupina građana spriječila je državni vrh i strane diplomate da se pridruže Koloni sjećanja. Ove godine svi pozivaju na mir i dostojanstvo.

No, neformalna skupina građana Stožer za obranu hrvatskog Vukovara povukla je novi potez – podnijeli su krivične prijave protiv premijera Zorana Milanovića, ministara uprave i unutarnjih poslova i drugih, zbog postavljanja dvojezičnih napisa na latinici i ćirilici na zgrade državnih institucija.

Ponovo postavljene ploče

“Nadamo se da će Državno odvjetništvo Republike Hrvatske žurno reagirati i razmotriti ovu kaznenu prijavu te se očitovati i postupiti u istom vremenskom roku, kao i protiv osoba koje su skinule protuzakonito postavljene dvojezične ploče 23. rujna 2014. godine za samo desetak dana”, kaže Snježana Patko, članica Stožera za zaštitu hrvatskog Vukovara.

Ustavni sud Hrvatske u augustu je presudio da se nove ploče neće postavljati dok se pitanje ne uredi gradskim Statutom.

Mjesec kasnije, ploče su porazbijane i skinute, a državne institucije, poput Ureda državne uprave, ponovno su ih postavile na ista mjesta.

Stožer tumači da je to protivno odluci Ustavnog suda, dok Ministarstvo uprave, protiv čijeg je predstavnika u Vukovaru također podnesena kaznena prijava, ima drukčiji stav.

Više u videosnimku…

Izvor: Agencije