Kriza može stvoriti ‘izgubljenu generaciju’

Stopa nezaposlenosti među mladima ispod 25 godina u Grčkoj i Španjolskoj prelazi 50 posto (AP)

Benoit Coeure, jedan od čelnika Europske središnje banke, upozorio je kako bez akcije eurozone za poticanje gospodarskog rasta, ali i solidarnosti kao imperativa zemalja pogođenih krizom, postoji opasnost od stvaranja “izgubljene generacije”.

“Postojeća kriza, koja se ogleda kroz smanjenje plaća i rast nezaposlenosti, nailazi na nerazumijevanje, a ponekad i bijes u velikom broju europskih zemalja”, rekao je on, dodajući da su mladi u Europi najveće žrtve nezaposlenosti.

Coeure je gostovao na nezavisnom sveučilištu Lige za ljudska prava te se obratio tamošnjim studentima.

“Stopa nezaposlenosti je u eurozoni u rujnu ove godine dostigla 12,2 posto, dok je prije početka financijske krize, u drugom tromjesečju 2007. godine, iznosila 7,6 posto. Mladi su najveća žrtva nezaposlenosti, jer je oko 3,5 milijuna osoba mlađih od 25 godina bez posla, što je skoro četvrtina populacije tog doba”, naveo je Coeure.

Nužna solidarnost

Podsjetio je da stopa nezaposlenosti među mladima ispod 25 godina u Grčkoj i Španjolskoj prelazi 50 posto, no smatra da problem nezaposlenosti mladih mora biti riješen pomoću nacionalnih i europskih instrumenata vlasti.

“U odsustvu odlučne akcije u pogledu poticaja ekonomskog rasta, postoji opasnost od stvaranja izgubljene generacije, kao što se dogodilo u Europi u tragičnim okolnostima 1914-18. godine”, upozorava dužnosnik ECB-a.

Cjelokupna situacija, kako je rekao, dovodi do gubitka povjerenja u nacionalne i europske institucije te zaključio kako “međusobna ovisnost i zajednička odgovornost, koje nameće jedinstvena moneta eurozone, iziskuju kao imperativ europsku solidarnost u borbi protiv krize”.

Izvor: Agencije