Kriza poljoprivrednih firmi iz Vojvodine

Agencija za privatizaciju Srbije objavila je prodaju pet poljoprivrednih kompanija iz Vojvodine. Za ta poduzeća u reorganizaciji vladao je veliki interes, tvrde u Agenciji.

Državno poduzeće Graničar nekada je proizvodilo svašta, od žita do stočne hrane. Danas, 39 staklenika zaraslo je u korov, a fabrika stočne hrane nema sirovina. Potencijala, smatraju, ima. Raspolažu sa gotovo 3.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta i stočnim fondom oko 4.000 životinja i 20.000 koka nosilja.

Uprkos tome, firma je u krizi, javlja novinar Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić iz Gakova kod Sombora.

„Radnici Graničara u maju su primili tek februarsku platu, a zbog nedostatka novca i neadekvatne ishrane, nedavno, na farmama Graničara, neke od životinja su čak i uginule“, javlja Hadži Nikolić.

Oduzimanje zemljišta

U poduzeću krive državu, koja je, kažu, loše upravljala.

„Od početka restrukturiranja od 2010. godine nema interesa da ovo preduzeće opstane. Moglo se uraditi mnogo više. Od 2010. godine stočni fond je prepolovljen, oduzet je deo državnog poljoprivrednog zemljišta koje je obrađivao Graničar. Bilo je pokušaja isto i ove godine da se desi, da se oduzme deo državnog poljoprivrednog zemljišta, ali mi smo pokušavali na sve moguće načine to da zadržimo kako bi bili bolje privatizovani“, kaže Miladin Marković iz samostalnog sindikata ove firme.

Privatizacija slijedi, a država prodaje kapital. I nije prvi put. Gradonačelnik Sombora Saša Todorović za probleme firme krivi privatizaciju od prije nekoliko godina.

„Ti vlasnici, polovinom 2000-ih godina, na osnovu toga što jesu preduzeća sa velikim potencijalom, uzimali su kredite, zaduživali ta preduzeća. Kasnije im nije padalo na pamet da vraćaju te kredite, nego su se ili izvlačili ili im je poništavana privatizacija, a radnicima i tim preduzećima ostavljali ogromne dugove“, istakao je.

I novinar Uroš Davidović, koji prati poljoprivredne teme, državu smatra najodgovornijom jer je dozvolila da firme poput Graničara propadaju, kako bi ih na neobjašnjiv način privatizirala.

Bez poziva na odgovornost

„Ko god da je dolazio u ta preduzeća, on je to znao da može da krade, da može da zadužuje firmu koliko god hoće. Ima nekih malih ograničenja Agencije za privatizaciju, ali to su ionako nedavno uveli, tako da tu se više ne zna ko je sve kriv. Najmanje su krivi radnici koji su radili ono što im se reklo, ali ono što je simptomatično je da niko iz menadžmenta iz državne uprave, iz Agencije za privatizaciju, iz opštine Sombor, niko nikada neće biti pozvan na odgovornost zbog toga što se desilo“, ističe Davidović.

Od vlasti smo tražili reakciju, ali je do sada izostala. Novi kupac zemlju bi morao uzimati u zakup, jer bi ona ostala državna. Uprkos svemu, radnici i sindikati nadaju se da bi nova privatizacija mogla da donese spas firmi.

„Da donese nova zapošljavanja ili bar postojeće ljude da zaposli. U Graničaru sada radi 280 ljudi, 102 zaposlena su se prijavila za socijalni program, tako da bi sa oko 150-160 zaposlenih, sa oko 3.500 hektara zemlje i sa farmom pilića i stočarskom farmom to preduzeće moralo dobro da funkcioniše“, govori Zoran Purić iz Saveza samostalnih sindikata Sombora.

Ipak, u Sindikatu kažu da bi normalno funkcioniranje firme moglo se osigurati samo ako novi zastupnik kapitala bude raspolagao firmom – domaćinski.

Izvor: Al Jazeera