Oglasi

Kriza u Španiji: Bankia otpušta 6000 radnika

Nacionalizirana španska banka se nalazi među četiri banke koje će dobiti 37 milijardi eura potrebnih za spas.
Bankia otpušta 30 posto radne snageAFP

Španska nacionalizirana banka Bankia otpustit će u naredne tri godine 6.000 zaposlenih, odnosno skoro 30 posto svoje radne snage. 

Ona se nalazi među četiri banke koje će dobiti 37 milijardi eura potrebnih za spas i dokapitalizaciju.

Ovo je prva tranša pomoći od ukupno 100 milijardi, koliko je Evropska unija odobrila za spas španskog bankarskog sektora.

Prema planu Evropske komisije, bilans tih banaka, uključujući i najveću Bankiju, do 2017. godine bit će smanjen za više od 60 posto.

Ekonomski oporavak

"Ovo znači da će Španija opet moći računati na svoj finansijski sektor, koji će biti zdraviji i u mogućnosti da finansira realnu ekonomiju, što je neizbježno za oporavak španske ekonomije", rekao je komesar Evropske unije za konkurentnost Joaquin Almunia.

"Naravno, uslovi koji su postavljeni u planu restruktiruranja imaju za cilj da stopiraju povratak starim praksama. Mi ćemo se pobrinuti da španski finasijski sektor ima solidnu i solventnu bazu."

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.