Kriza u Zaljevu na Twitteru: ‘Bojkotirajte Harrods’

Luksuzna robna kuća Harrods prodata je Kataru 2010. godine (Reuters)

Piše: Nour Saudi

Posljednji “rat” na Twitteru u vezi s diplomatskom krizom u Zaljevu je kombinirao geopolitiku sa konzumerizmom, jer su korisnici društvenih mreža pozvali na bojkot luksuzne londonske robne kuće Harrods, koja je u vlasništvu Katara od 2010. godine.

Stotine korisnika Twittera na toj društvenoj mreži postavljaju poruke “bojkotirajte katarski Harrods” na arapskom jeziku, kako bi pokušali smanjiti potencijalnu zaradu firmi u katarskom vlasništvu.

Prije sedam godina, najveća robna kuća u Evropi je prodata Qatar Holdingsu, državnom investicijskom fondu.

Katarska ulaganja u Ujedinjeno Kraljevstvo su dosegla 44 milijarde dolara. Država Katar je vlasnik Harrodsa, zgrade Shard, najvišeg nebodera u Britaniji, te ima dionice u londonskom aerodromu Heathrow.

Od kad su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i nekoliko drugih zemalja u regiji prekinuli diplomatske i ekonomske veze sa Katarom 5. juna, korisnici Twittera često iskazuju mišljenja u vezi spora između Katara i zaljevskih zemalja.

 

 

“Sve što naša vlada bojkotira, mi moramo bojkotirati”, napisao je jedan korisnik Twittera, referirajući se na saudijsku blokadu Katara. “Ovo je naša zemlja i ona zaslužuje više”.

 

 

“Svaki dolar potrošen u Harrodsu doprinosi smrti nevinih ljudi”, napisao je Sultan Ali Rashed Lootah, diplomata UAE-a iz Dubaija, koji je pozvao korisnike da “ne stanu na stranu terorističke države, da stanu uz nas u bojkotu Harrodsa”.

Pristalice Katara nisu uznemirile Lootahove poruke, te su pozive na bojkot nazvali nerazumnim, napisavši da taj potez neće utjecati na zaradu Katara.

 

 

“Harrods je jedna od najvećih ikona Londona. Mislite li da će bojkot jedne ili dvije zemlje utjecati na njegov profit?”, upitao je korisnik Twittera.

 

 

“Mi posjedujemo svijet”, odgovorio je korisnik Twittera Nasser Khan. “Čak i ako odete na površinu Mjeseca, naći ćete Katarana koji je vlasnik prodavnice čaja i karaka”.

Drugi korisnici su naglasili da Katar ima i druge investicije u Londonu osim Harrodsa.

 

 

“Katar ima dionice u aerodromu Heathrow, tako da nemojte uopće dolaziti ovamo”, napisao je jedan korisnik.

Katar trenutno posjeduje 20 posto dionica londonskog aerodroma Heathrow, a planira da proširi svoje investicije.

Sveukupno, država planira investirati više od šest milijardi dolara u Britaniju u naredne tri godine.

 

 

“Katarani posjeduju 2,2 miliona kvadratnih metara glavnih nekretnina u Londonu. Bojkotirajte Britaniju ako možete”, napisao je jedan korisnik Twittera.

Korisnik Twittera Bani Khalid je objavio grafiku iz Property Weeka, britanskog časopisa o nekretninama, koja prikazuje brojne nekretnine u katarskom vlasništvu širom Londona.

Za neke, poziv na bojkot čuvene robne kuće ima svojih prednosti.

 

 

“Sada napokon mogu naći stol u Godivi”, napisala je Maryam AlThani.

 

 

“Bar se neće brzo rasprodati”, dodala je.

Izvor: Al Jazeera