Kršćani obilježavaju Veliku subotu

Kršćani širom svijeta obilježavaju Veliku subotu, drugi dan žalosti, nakon Velikog petka i raspeća Isusa Krista. Veliki broj hodočasnika okupio se u Jerusalemu, ispred  bazilike Isusova groba, gdje će biti održano noćno bdijenje.

Ove godine Uskrs na isti dan obilježavaju svi kršćani – i po gregorijanskom i po julijanskom kalendaru. U ovom stoljeću, preklapanje se događa 31. put. Sljedeće je 2017. godine. Hodočasnici tvrde da je Uskrs u Jerusalemu poseban doživljaj.

„Ovo su izuzetno lijepe prilike i najsvetije vrijeme u godine. Veoma smo sretni, ne mogu vam to opisati“, kaže Muhannad.

Za Faedu je to jako lijep osjećaj.

„Živjeli smo u Iraku i posjećivali manastire, ali ništa se ne može uporediti s ovim. Doživljavamo bol Isusovu, sigurno ne kako je on patio, ali je dijelimo sa drugima, sa svim kršćanima“, rekla je.

Otac Cesar i grešnici

Dok se Uskrs širom svijeta obilježava uz tradicionalne mise i procesije, u Argentini jedan rock ‘n roll svećenik slavi sa svojim bendom imena “Otac Cesar i grešnici “, a njih je novinarka Al Jazeere Lucia Newman srela u glavnom gradu ove države Buenos Airesu.

Otac Cesar izgleda kao roker od glave do pete, a odaju ga samo halja i svećenički ovratnik. Vođa grupe koristi muziku kako bi propovijedao mir, ljubav i Božiju riječ.

Bilo da je na probama sa bendom ili da vodi večernji program na radiju, ovaj 50-godišnji katolički svećenik postao je moderno lice stare crkve, zahvaljujući svom bivšem šefu, danas papi Franji.

„On je uvijek prepoznavao da imam talenta za mnoge stvari, te mi nikad nije dao župu, već me pustio da učim, snimam i sviram u javnosti. Uvijek je govorio da vjeruje u iskorištavanje različitih talenata“, kaže otac Cesar.

Medij koji budi ljude

U svojoj radioemisiji on prepliće rock ‘n roll s dubokim razmišljanjima o životu.

„Tokom diktature u Argentini rock muzika se usuđivala reći ono što mediji nisu. Rock ‘n roll u Argentini – to je medij koji budi ljude.“

„Otac Cesar i Grešnici“ već su snimili dva albuma, s kontraverznim pjesmama poput one „Napuštena ljubav“, koja je posvećena prostitutkama i „Želim latinoameričkog Papu“, napisanom tri godine prije nego mu je želja ispunjena.

„Papa je od oca Cesara zauzvrat tražio da napiše pjesmu pod nazivom ‘Motocikl i katedrala’. Ovdje je bivšeg nadbiskupa Buenos Airesa inspirirao motociklista anarhista, koji je usput vodio nevladinu organizaciju koja se bori protiv trgovine ljudima“, javlja Al Jazeerina novinarka Newman.

Izvor: Al Jazeera i agencije