Kršenje primirja: Sirijski pobunjenici zamrznuli odluku o pregovorima

Pobunjeničke skupine saopštile su da će svako napredovanje vojske i snaga koje podupire Iran značiti prekid primirja sklopljenoga uz posredovanje Rusije i Turske (AP)

Sirijske pobunjeničke skupine odlučile su zamrznuti sve razgovore o njihovu mogućem sudjelovanju u sirijskim mirovnim pregovorima koji bi se trebali održati u Kazahstanu pod pokroviteljstvom Rusije, ako, kako navode u sapoštenju, sirijska vlada i njeni saveznici, koje podupire Iran, ne prestanu kršiti prekid vatre.

Pobunjeničke skupine saopštile su da će svako napredovanje vojske i snaga koje podupire Iran značiti prekid primirja sklopljenoga uz posredovanje Rusije i Turske, a koje je stupilo na snagu u petak.

“Režim i njihovi saveznici nastavili su pucati te su mnogo puta prekršili prekid vatre”, stoji u saopštenju koje potpisuju uglavnom umjerene pobunjeničke skupine koje djeluju u sklopu takozvane Slobodne sirijske vojske (FSA).

Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je poduprlo sporazum o prekidu vatre, nakon kojega bi trebali uslijediti mirovni pregovori u glavnome gradu Kazahstana, Astani.

Sporazum krhak od samog početka

U saopštenju se ističe da se većina kršenja primirja dogodila na području sjeverozapadno od Damaska gdje vladine snage i libanonski Hezbolah pokušavaju steći prednost.

Pobunjenici tvrde da vojska pokušava ponovno osvojiti to područje na kojemu se nalazi najveći izvor vode, koji opskrbljuje Damask i kroz koje prolazi glavni opskrbni put od Libanona do sirijskoga glavnoga grada.

Kao i prijašnji sporazumi o prekidu vatre u Siriji i ovaj je bio krhak od samoga početka, a pobunjeničke skupine sumnjaju u sposobnost Rusije da prisili sirijsku vladu i njihove saveznike da se pokore uvjetima sporazuma o prekidu vatre.

Izvor: Agencije