Krstičević: Moj ratni put potpuno je čist

Advokat Bratić tvrdi da su Krstičević i saučesnici počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništa i ratnih zarobljenika (Davor Puklavec / Pixsell)

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u subotu je, komentirajući kaznenu prijavu za ratni zločin u BiH podnesenu protiv njega u Srbiji, poručio da je on i njegov ratni put potpuno čist, ali da je mnogima trn u oku jer jača pobjedničku Hrvatsku vojsku.

“Očito, mnogima sam trn u oku, vjerojatno što jačam pobjedničku Hrvatsku vojsku i to na jedan pravi način. Što se tiče mog ratnog puta, on je potpuno čist, na njega sam ponosan, a što se tiče puta 4. gardijske brigade, on je put ponosa, časti, junaštva. Crvene beretke su u Domovinskom ratu napravile sve što su trebale napraviti, ja sam iznimno sretan kako sam zapovijedao 4. gardijskom brigadom,” rekao je Krstičević novinarima u Splitu, prenosi Hina.

Prema pisanju beogradske Politike, srbijanski odvjetnik Dušan Bratić podnio je kaznenu prijavu protiv Krstičevića i suučesnika kojom ih sumnjiči da su 1995. godine ubili 81 civila srpske nacionalnosti. 

Na novinarski upit osjeća li kako će imati problema u kretanju zbog te prijave, ministar Krstičević je rekao: “Zašto, bog čega? Zbog koje prijave? Ja to uopće ne smatram prijavom…. Ja sam slobodan čovjek i časno sam branio Domovinu, na to sam iznimno ponosan i treba znati da je na Hrvatsku izvršena brutalna agresija i moje zapovijedanje 4. gardijskom brigadom bilo je ponosno,” rekao je Krstičević.

Krstičević: Destabiliziranje mene i Vlade

Dodao je kako očito mnogi danas “žele uprljati” 4. gardijsku brigadu i njega kao ratnog zapovjednika te brigade. 

“I još jednom kažem potpuno sam čist i nevin,” naglasio je Krstičević.

Na novinarski upit je li bio na tom području kod Jajca koje se navodi u prijavi, Krstičević je rekao da se zna gdje je bila 4. gardijska brigada.

“Što se tiče 4. gardijske brigade zna se gdje je ona bila i oslobađala je Hrvatsku, a iza toga djelovala u svim operacijama Hrvatske vojske. Baš u tom mjestu i u tom vremenu [Bravnice kod Jajca, 12. i 13. rujna 1995.] 4. gardijska brigada nije bila, ali očito nekome odgovara s vremena na vrijeme, ne znam zašto sada, opet aktivirati takvo nešto i to očito s ciljem da destabilizira mene osobno, da destabilizira ovu Vladu. I ja se sad stavljam u poziciju da se trebam braniti, a zašto se trebam braniti – za ništa,” rekao je Krstičević.

Na upit ima li neki način da odgovori na ovu prijavu iz Srbije, Krstičević je rekao: “Treba odgovoriti država, a što se tiče mog odgovora ja sam tu, radim svoj posao.”

Odvjetnik Dušan Bratić podnio je Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije kaznenu prijavu protiv hrvatskog ministra obrane i potpredsjednika hrvatske Vlade Damira Krstičevića i suučesnika zbog sumnje da su 1995. ubili 81 civila srpske nacionalnosti, izvijestila je beogradska Politika.

Bratić zastupa bivšeg pilota JNA Ljubomira Bajića koji je raketirao Banske dvore u jesen 1991. godine, zbog čega se protiv njega u Zagrebu vodi istraga.

Politika prenosi tvrdnje da je Krstičević bio zapovjednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je sudjelovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica u mjestu Bravnice, kod Jajca, u BiH, 12. i 13. rujna 1995. godine.

Prema pisanju lista, srpski civili ubijani su pucnjima iz vatrenog oružja i ispaljivanjem raketa iz raketnog bacača na izbjegličku kolonu koja se kretala putem Donji Vakuf – Jajce, kako prenosi Hina.

Bratić u kaznenoj prijavi tvrdi da su Krstičević i suučesnici, čija se imena ne navode u agencijskoj vijesti, počinili dva kaznena djela – ratni zločin protiv civilnog stanovništa i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Advokat i Vučić bez komentara

No, u kratkom telefonskom razgovoru odvjetnik Bratić samo je rekao kako je “lično podneo prijavu, jer nikog ne zastupa u tom slučaju”.

Kaže i kako “postoji slična prijava protiv Krstičevića pred Tužilaštvom BiH, ali ono ne reaguje”.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je sličnu krivičnu prijavu podnelo Tužilaštvu za ratne zločine Bosne i Hercegovine, ali oni iz političkih razloga nisu reagovali na tu prijavu. Sada sam prijavu podneo Tužilaštvu Srbije zato što Srbija ima zakon o univerzalnoj jurisdikciji”, rekao je Bratić.

Upitan da prokomentira medijske objave, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao kako je “bolje da to ne komentariše”.

Samo je dodao da će “Srbija goniti I svoje ratne zločince, ali i tuđe dok se pravda ne zadovolji”. 

Izvor: Al Jazeera i agencije