Krvava godišnjica: U Kairu ubijeni demonstranti

Četiri osobe su ubijene u Kairu, a najmanje 63 su privedene kad su egipatske snage sigurnosti pokušale razbiti skupove koje su organizirale pristalice svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, kako bi obilježili godišnjicu krvave akcije usmjerene protiv demonstranata koji su u Kairu i Gizi 14. augusta 2013. tražili povratak Mursija na vlast.

Tokom akcije sigurnosnih snaga korišten je suzavac i palice sa elektrošokovima protiv okupljenih u južnom Kairu pri čemu, prema riječima očevidaca, ima i povrijeđenih.

Nekoliko skupova razbijeno je i u priobalnom gradu Aleksandriji, provinciji u delti Nila Ghariyi, kao i provinciji Minyi.

Protesti su organizirani kao odgovor na pozive Nacionalne alijanse za odbranu legitimiteta, bloka Mursijevih pristalica, kao vid otpora protiv vojne vlasti na prvu godišnjicu ubistva gotovo hiljadu Mursijevih pristalica koji su protestirali na trgovima Rabi'a al-Adawiya u Kairu i Al-Nahda u Gizi.

HRW: Zločini protiv čovječnosti

Ranije ove sedmice, Human Rights Watch saopćio je da su prošlogodišnja ubistva stotina egipatskih demonstranata u dva protestna kampa bila sistematska, naredili su ih viši zvaničnici i vjerovatno predstavljaju zločin protiv čovječnosti.

HRW je pozvao Ujedinjene narode da istraže šest incidenata u kojima su snage sigurnosti ubile pristalice tadašnjeg egipatskog predsjednika Mursija.

U izvještaju se navodi da je 817 demonstranata ubijeno za vrijeme protesta u Kairu, a HRW upoređuje njihova ubistva sa masakrom demonstranata na kineskom Trgu Tiananmen 1989. godine.

“Na Trgu Rabi'a egipatske snage sigurnosti počinile su jedno od najvećih ubistava demonstranata u jednom danu u novijoj historiji”, rekao je izvršni direktor HRW-a Kenneth Roth.

“Ovo nije bila samo prekomjerna upotreba sile ili loša obuka. Ovo je bilo nasilno razbijanje planirano na najvišem nivou Vlade Egipta. Mnogi od tih zvaničnika su i dalje na vlasti u Egiptu i moraju odgovarati za mnoge stvari”.

Rothu i visokoj zvaničnici HRW-a je u ponedjeljak zabranjen ulazak u Egipat, nakon što su 12 sati ispitivani na aerodromu u Kairu.

Povećane mjere sigurnosti

Povodom obilježavanja godišnjice stradanja demonstranata širom Egipta su u četvrtak povećane mjere sigurnosti.

U naselju Nasr City, u istočnom Kairu, demonstranti su marširali odjeveni u crvene plaštove koji simboliziraju ubijanja i vikali “Narod zahtijeva smjenu režima”.

Neki su nosili plakate sa Mursijevom fotografijom, koji se trenutno nalazi u zatvoru suočen sa nizom sudskih procesa za koje njegove pristalice tvrde da su “isfabricirani”.

Protesti širom Egipta

Protesti su danas održani i u ostalim egipatskim gradovima sa zahtjevom da se procesuiraju zvaničnici koji su naredili krvavo razbijanje demonstracija prije godinu dana.

Demonstranti u Kairu blokirali su veliki broj ulica, kao i u Asyutu. U Minyi i Beni Suefu blokiran je i željeznički saobraćaj.

Tokom protesta egipatske snage sigurnosti pojačale su patrole na ulicama i u blizini glavnih institucija.

Demonstranti su organizirali protestnu šetnju u kairskom Medinetu'n Nasru, obojivši dlanove crvenom bojom kako bi ukazali na stradanja ljudi na Trgu Rabi'a al-Adawiya.

I u Aleksandriji su demonstranti organizirali protestnu šetnju, uzvikujući slogane protiv vojnog udara.

Na delti Nila, u gradovima Buheyra i Suhac, demonstranti su formirali ljudski lanac kao znak osvete za one koji su ubijeni u krvavom napadu egipatske vojske na demonstrante na trgovima Rabi'a i Nahda, dok su demonstranti u Ben Suefu tražili da se sudi onima koji su izdali naređenje za napad.

Krvavom intervencijom egipatskih snaga sigurnosti 14. augusta na kairskom trgu Rabi'a al-Adawiya ugašeni su masovni protesti protiv vojnog udara i svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija sa vlasti.

Mursi, lider Muslimanske braće koji je pobijedio na prvim slobodnim predsjedničkim izborima 2012. godine, smijenjen je u vojnom udari u julu prošle godine nakon protesta protiv njega.

Bivši zapovjednik vojske Abdul-Fattah al-Sisi proglašen je pobjednikom novih predsjedničkih izbora održanih u maju.

Izvor: Al Jazeera i agencije