Krvavi sukobi blizu aerodroma u Tripoliju

Sukobi uslijedili samo nekoliko sati nakon što je SAD upozorio kako bi se sukob u Libiji mogao rasplamsati (AFP)

Libijsko ministarstvo zdravstva javlja da je najmanje šest osoba poginulo, a 25 ranjeno u sukobima libijske vojske i naoružanih pobunjenika u blizini Međunarodnog aerodroma u Tripoliju.

U saopćenju se navodi da su se u blizini aerodroma pripadnici jedinice Libijski štit libijskih oružanih snaga sukobili sa dvije naoružane pobunjeničke grupe, a da su medicinske ekipe alarmirane kako bi hospitalizirali sve ranjene, navodi agencija Anadolija.

Jedinica Libijski štit sastavljena je od revolucionara iz Tripolija, Gharyana, Misrate i Zawiye, a riječ je o vojnoj formaciji koja se predstavlja zaštitnikom mira u Libiji.

Otkazani letovi

Zbog sukoba je došlo do otkazivanja letova nekih stranih aviokompanija na letovima iz libijske prijestolnice, potvrdili su aerodromski zvaničnici.

Pobunjenici su napali pripadnike rivalske grupe Zintan koja kontrolira aerodrom i za sada nema podataka o eventualnim žrtvama, javio je AFP.

“Rakete su pale unutar aerodromskog kruga oko 6 sati po lokalnom vremenu. Sukobi su između Zintan milicije, koja kontrolira aerodrom, i rivala koji ih žele protjerati”, naveo je neimenovani zvaničnik, prenio je Tanjug agenciju AFP.

Na društvenim mrežama je objavljeno da je nekoliko raketa pogodilo parking-prostor ispred aerodromskog glavnog terminala, na 25 kilometara od centra Tripolija, navodi Reuters i dodaje da su se eksplozije čule na putu za aerodrom i u drugim dijelovima Tripolija, iako još nije potpuno jasno ko se s kim sukobio.

Evakuacija službenika UN-a

Aviokompanija British Airways otkazala je let za London, navedeno je na njihovoj internetskoj stranici, dok je Turkish Airways otkazao let za Istanbul.

Oblast oko aerodroma u Tripoliju, od svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg libijskog lidera Muammara Gaddafija 2011, pod kontrolom je boraca milicije Zintan iz sjeverozapadnog dijela zemlje.

Borbe oko aerodroma uslijedile su samo nekoliko sati nakon što je SAD upozorio da bi se sukob u Libiji mogao rasplamsati. Američki predsjednik Barack Obama je naglasio da će parlamentarni izbori zakazani za 25. juni predstavljati prekretnicu za zemlju na putu ka demokratiji.

Misija Ujedinjenih naroda za podršku u Libiji saopćila je u četvrtak da evakuira desetke svojih službenika iz sigurnosnih razloga.

Pogoršano stanje 

Bivši libijski premijer Mustafa Abushagur ocijenio je da je Libija danas u gorem stanju nego prije godinu i po i da su oružane grupe dobile na snazi.

U intervjuu bečkom dnevniku Presse istakao je kako većina Libijaca ne želi da se zemlja raspadne, i zbog toga je važno da političke snage u novoj skupštini stupe u prvi plan, povrate povjerenje građana i pronađu rješenja, navodi agencija Tanjug.

Na konstataciju da ne postoji konflikt samo između istoka i zapada Libije, već da postoje i suprotstavljeni gradovi kao što su Misrata i Zintan, Abushagur je objasnio da gradovi strahuju za svoju sigurnost i zbog toga se oslanjaju na svoje trupe. “Funkcionalna država još nije izgrađena. Gradovi kao Zintan, Misrata ili Bengazi su mnogo žrtvovali za revoluciju i strepe da bi kontrarevolucija još mogla pobijediti. To je jedna opasnost sa kojom smo suočeni”, kazao je.

Rezultati revolucije

Nekadašnji premijer je istakao da u historiji ne postoji ni jedna revolucija koja je svoje ciljeve postigla za samo nekoliko godina.

Istovremeno je izrazio razumijevanje za nezadovoljstvo mladih koji smatraju da su prevareni, dodajući da se bez njihove podrške ne može napredovati.

“Nažalost, revolucija je promijenila samo vrh režima, ali ne i sistem koji je postojao u protekle četiri decenije. Isti ljudi koji su za vrijeme Gaddafija radili u državnim strukturama to čine i danas. Korumpirane mreže i dalje postoje“, ukazao je Abushagur koji bi mogao postati predsjednik budućeg saziva libijskog parlamenta.

Izvor: Agencije