Kuba i Google potpisali sporazum o bržem internetu

Sporazum podrazumijeva da će Kuba imati pristup mreži Google global, koja čuva sadržaje sa Googleovih sajtova, poput Gmaila i YouTubea (EPA)

Kuba i američka kompanija Google potpisale su sporazum koji bi trebao osigurati brži pristup internetu jer je poznato da je u toj zemlji internet ograničen i spor.

Sporazum su potpisali izvršni direktor matične Google-kompanije Alphabet Eric Schmidt i šefica kubanske državne telekomunikacijske kompanije ETECSA Mayra Arevich.

Sporazum podrazumijeva da će Kuba imati pristup mreži Google global, koja čuva sadržaje sa Googleovih sajtova, poput Gmaila i YouTubea, na lokalnim serverima i ubrzava korisnički pristup internetu.

“Ovaj dogovor omogućit će korisnicima na Kubi da smanje vrijeme povezivanja na Google internet, ali i da poboljšaju brzinu i kvalitet”, navodi se u saopćenju ETECSA-e.

Najsporiji internet na svijetu

Nakon potpisivanja sporazuma novinarima nije bilo dozvoljeno postavljati pitanja.

Kuba je jedna od zemalja s najsporijim internetom na svijetu, a prošle godine svega jedna trećina Kubanaca koristila je internet.

Na ostrvu postoji 900 internet-kafića i 200 mjesta gdje je omogućen Wi-Fi, a cijena interneta je dva dolara po satu, što se smatra skupim.

Samo zaposlenim u pojedinim profesijama, poput novinara i ljekara, dozvoljeno je korištenje interneta od kuće.

Izvor: Agencije