Kuba iskorijenila neuhranjenost djece

Kuba je imala najviše uspjeha u borbi protiv neuhranjenosti u čitavoj Latinskoj Americi (EPA)

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) ukazao je na to da je Kuba jedina zemlja Latinske Amerike i Kariba koja je eliminirala neuhranjenost djece, zahvaljujući naporima vlasti u Havani da poboljšaju ishranu najugroženijih grupa.

U posljednjem izvještaju UNICEF-a pod nazivom “Progres za djecu: ravnoteža u ishrani”, ističe se da u svijetu ima blizu 146 miliona djece mlađe od pet godina s ozbiljnim problemima zbog neuhranjenosti.

U tekstu se navodi da 28 procenata ove djece živi u Africi, 17 posto na Bliskom istoku, 15 posto u Aziji, sedam posto u Latinskoj Americi i Karibima, pet posto u Centralnoj Evropi, a 27 procenata u drugim zemljama u razvoju.

Izvještaj UNICEF-a predviđa da će 2015. godine jedan od ciljeva Kube biti iskorjenjivanje siromaštva i garancija održivosti životne sredine.

Prednosti majčinog mlijeka

Između ostalih postignuća, stanovnici Kube se ističu smanjenjem smrtnosti djece, koja je 4,7 na svakih 1.000 novorođenčadi, jedna od najnižih cifara u svijetu, navela je Berta Lidia Castro, šefica Nacionalne grupe za pedijatriju u Ministarstvu zdravlja u Havani.

Ovaj broj je nizak zahvaljujući dostupnom zdravstvenom sistemu, koji je univerzalan i besplatan za sve stanovnike, kao i programu vakcinacije koja štiti najmlađe od 13 različitih bolesti, naveli su kubanski mediji.

Organizacija UN-a za ishranu i poljoprivredu (FAO) je, također, prepoznala Kubu kao naciju koja je najviše uspjeha imala u borbi protiv neuhranjenosti u čitavoj Latinskoj Americi.

Kuba osigurava osnovnu korpu namirnica i promovira prednosti majčinog mlijeka, koje bi trebalo koristiti do četvrtog mjeseca života, da bi se od četvrtog do šestog mjeseca dodavale i druge namirnice uz mlijeko, naveli su lokalni mediji.

Izvor: Agencije