Kuba nije spremna za rast broja turista

Sjedinjene Američke Države i Kuba potpisale su sporazum o ponovnom uspostavljanju komercijalnih letova između dvije države nakon više od pola stoljeća. No, Kuba bi se mogla naći u nezgodnoj situaciji jer nije spremna za značajniji rast broja turista.

Kao i većina Kubanaca, turistički radnik Richard Soler ne može sebi priuštiti putovanja. Ipak, kako kaže, i pored toga upoznaje svijet sa svakim turistom kojega sreće.

Vozi fijaker ulicama starog dijela Havane. Kada očekivani val Amerikanaca i investicija dođe, kaže da će Kuba i njen šarm ostati nepromijenjeni.

“Nitko nije poput Kubanaca. Ni McDonald's, ni Kentucky Fried Chicken neće promijeniti Kubance. Nema ništa od toga”, uvjeren je Soler.

Turizam je jedna od glavnih gospodarskih grana na Kubi. Najava predsjednika Baracka Obame krajem 2014. godine da će SAD normalizirati odnose s Kubom, pokrenula je stvari s mrtve točke. Prošle godine, broj turista je porastao s tri na 3,5 milijuna.

“Kuba se snažno bori da zadovolji turističku potražnju. Aerodromi, hoteli i infrastruktura u zemlji trebaju rekonstrukciju i proširenje. Nema dovoljno ni hotelskih kapaciteta, pa cijene smještaja konstantno rastu”, javila je Al Jazeerina reporterka Natasha Ghoneim.

Kubanci pokušavaju iskoristiti normalizaciju

“Sve je povezano. Realno govoreći, imat ćemo probleme u narednim godinama, jer se infrastruktura neće moći promijeniti u nekoliko godina”, svjestan je Ricardo Torres, ekonomist sa Sveučilišta u Havani.

Vlasnik jednog od motela, Jesus Nordase pokušava iskoristiti normalizaciju odnosa. Gotovo 20 godina, on i njegova obitelj turistima iznajmljuju sobe u njihovoj kući. Nada se da će vlada promijeniti zakone i omogućiti da građani Kube budu vlasnici više od jedne kuće.

“Ovo je najbolji trenutak dok ne otvorimo. Ono što sada imamo je puno priznanje i slobodu rada”, smatra Nordase.

Kubanci su sigurni da će nadležni osmisliti strategiju za razvoj zemlje koja neće uništiti ono što je čini prepoznatljivom.

Iduće godine ili u narednih 10 godina, Richard Soler kaže da će turisti zasigurno iskusiti pravi duh Kube.

Izvor: Al Jazeera