Kuba: Obama dobrodošao, ali bez miješanja

Prije godinu dana Barack Obama i Raul Castro objavili su da će bivši neprijatelji normalizirati odnose (AP)

Visoka dužnosnica kubanskog Ministarstva vanjskih poslova uoči prve godišnjice povijesnog približavanja dvije zemlje, izjavila je kako je američki predsjednik Barack Obama dobrodošao da posjeti Kubu.

“Po pitanju onoga što sam upravo rekla, željela bih podsjetiti da je Kuba uvijek naglašavala da neće pregovarati o pitanjima koja su imanentna njenom unutarnjem uređenju u zamjenu za poboljšanje ili normalizaciju odnosa sa Sjedinjenim Državama“, kazala je Vidal, kako prenosi Fena.

Novi odnosi i buduća administracija

Obama je izjavio u intervjuu za Yahoo News kako se nada da će posjetiti Kubu u 2016. godini, ali samo ako se dovoljan napredak ostvari u bilateralnim odnosima, ako se bude mogao sastati s političkim disidentima i ako eventualno “kubanska vlada krene u novom pravcu”.

Prije točno godinu dana Obama i kubanski predsjednik Raul Castro iznenadili su svijet objavom da će bivši neprijatelji normalizirati odnose.

Do srpnja, oni su se dogovorili da obnove diplomatske odnose nakon 54-godišnjeg prekida.

Obami je ostalo oko 400 dana prije nego što preda vlast idućem predsjedniku, moguće i republikancu neprijateljski nastrojenom prema njegovoj novoj kubanskoj politici.

Castru je ostalo još 800 dana prije nego što napusti položaj i preda vlast novom komunističkom čelniku. Obojica lidera imaju potrebu hitnosti da ‘zacementiraju’ nove odnose u promicanju svojih strateških interesa.

“Igramo partiju šaha i moramo napraviti određeni broj poteza prije nego što istekne. Moramo napraviti dovoljan broj poteza da, ukoliko bude neželjenih promjena u američkoj administraciji, ne bude previše kasno da uzvratimo na njih”, izjavio je Rafael Hernandez, kubanski politički analitičar.

Velik rast posjeta s obje strane

U godini nakon detanta, sve više Amerikanaca posjećuje Kubu i sve više Kubanaca pokušava se domoći Amerike, zabrinuti da bi se povlašteni tretman za kubanske migrante mogao ukinuti.

Na temelju zakona iz vremena hladnog rata, Kubanci su dobrodošli bez viza i relativno lako dobivaju dozvolu boravka.

Od detanta, broj dolazaka Kubanaca u Sjedinjene Države porastao je za gotovo 80 posto, dok je broj dolazaka morskim putem više nego udvostručen.

Otkako je Obama ublažio ograničenja na putovanja, broj američkih posjetilaca Kube porastao je za više od 70 posto, uz 138.000 dolazaka u prvih 11 mjeseci 2015. godine, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije