Kuba obilježava 55 godina od revolucije

Kuba obilježava 55. godišnjicu revolucije. Iako je zemlja izložena nužnim promjenama, ideologija pokušava opstati. Ako i ima promjena, bit će u tekovinama revolucije, poručuju komunističke vlasti, no proteklu godinu obilježio je napredak u odnosima Kube i Sjedinjenih Američkih Država.

Duh kubanske revolucije održava se živim 55 godina nakon što je komunizam zavladao tom otočnom zemljom. Aktuelni predsjednik Raul Castro održao je govor na istom mjestu u Santiagu na kojem je njegov brat Fidel Castro1959. godine proglasio pobjedu.

“Imidž Kube bio je prije revolucije u Americi prepoznat kao kockarski raj, raj prostitucije, utočište kriminalaca i omiljeno odredište za njihove prljave investicije, potpomognute upravom korupcijske tiranije. Kroz revoluciju taj se imidž pretvorio u simbol dostojanstva, neovisnosti, humanizma, nepopustljivosti u obrani svojih principa”, poručio je predsjednik Castro.

Stvari se mijenjaju

Iako se Kubanci zaklinju u tekovine revolucije, stvari se mijenjanju, a prije svega odnosi s Amerikom. Sam Fidel Castro pozdravio je rukovanje kubanskog i američkog predsjednika kada se Raul Castro Baracku Obami obratio na engleskom jeziku.

O tome da odnosi otopljavaju govori i prvi let iz Key Westa u Floridi za Havanu, kojim može letjeti 10 putnika na programu razmjene ili ako imaju rodbinu na Kubi. Ti su letovi znakoviti, jer je Key West najbliža točka SAD-a prema Kubi. Dosad se charterima moglo letjeti u Kubu iz nekolicine odabranih američkih gradova.

“Stotine tisuća Amerikanaca svake godine posjete Havanu. Stotine miliona dolara u trgovini i doznakama idu iz Sjedinjenih Država na Kubu. Podržavamo ove razmjene ljudi. U SAD-u vjerujemo kako su naši ljudi naši najbolji ambasadori – ambasadori naših ideala, vrijednosti, naših uvjerenja”, poručuje američki državni tajnik John Kerry.

Teška realnost

U samoj Kubi prilagodba novom vremenu ide s poteškoćama, a dopušteni uvoz raznih dobara sada se opet ograničava. Uvozni proizvodi od Nove godine ne smiju biti jeftiniji od domaćih.

Novitet je, pak, da Kubanci odnedavno mogu kupovati automobile proizvedene nakon revolucije. Ipak, država je uvela 100 postotne poreze na takve kupnje, pa će obični građani teško do novijeg vozila. Zanimljivosti za svijet, Kubancima teška realnost.

“Situacija na Kubi? Morate živjeti ovdje da biste je razumjeli. Jednostavno nije objašnjivo. Imate stabilnu međunarodnu sliku, ali takvu sliku izradile su vlasti”, kaže Juan Del Pilar Goberna iz kubanske Komisije za ljudska prava i nacionalno pomirenje.

“U čast Kubanske revolucije”, viče vojnik najavljujući svečanu paljbu. Havana je, uz sve probleme, ipak u slavljeničkom duhu.

Izvor: Al Jazeera